Den finska flaggan vajar i vinden, bredvid en svensk flagga utanför äldreboendet Fortuna Onnela i Sävja. Väl inne sitter de boende på rad och väntar på den tre-rätters lunch de blir bortskämda med till äran av Finlands 100-årsjubileum. Inne blandas också det finska med det svenska. Flera av de boende har bott i Sverige under så lång tid att de glömt bort finskan.

– Senast jag var i Finland var för några år sen och då kom jag bara ihåg några enstaka ord, berättar Elsa Wallin som bott i Sverige i 62 år.

Men så är inte fallet för alla. Flera av de boende pratar sinsemellan finska med varandra. Helena Iivonen är en av dem som uppskattar möjligheten att få prata finska.

Artikelbild

| Pyntat för fest. De blåvita ljusen som bara används på Finlands självständighetsdag var naturligtvis tända på 100-årsdagen.

– Jag börjar tappa minnet, men jag uppskattar fortfarande att samtala på mitt modersmål med andra här, säger hon skämtsamt.

Fastän flera av de boende bott i Sverige under största tiden av Finlands 100 år av självständighet firas det ordentligt på Fortuna Onnela. Det har satsats lite extra på maten när det är 100-års jubileum. Självständighetslunchen inleds med karelska piroger och äggsmör.

– Gott! Men såklart inte lika goda som hemgjorda piroger, säger Elsa Koponen som är på besök och firar Finlands självständighet med sin man Kalevi Koponen.

Allt som bjuds på är finska delikatesser som de anställda ordnat fram.

Artikelbild

| Firande. Med blå-vita band i sitt hår blev de boende på Fortuna Onnela uppvaktade av de anställda som ställde till med pampigt firandeför att fira Finlands 100 år av självständighet.

– Vad flera inte vet är att flera butiker kan beställa in varor från Finland om man frågar, avslöjar Taina Kortelainen om hur hon de fått tag på så många finska varor.

Utöver karelska piroger har de lyckats hitta finskt rieskabröd, finsk saltgurka, Koskenlaskija-ost, fyra olika lådor (kålrot, lever, potatis och morot), finsk korv (Sininen lenkki, såklart) och den rödbetssallad som kallas för mimosasallad.

Artikelbild

| Jubileumsljus. Elsa Engström väntandes på förrätten som var karelska piroger med äggsmör.

Efter huvudrätten är det dags för Finlands nationalsång. "Vårt land" skrevs som en dikt av finlandssvenska Johan Ludvig Runeberg på svenska och översattes till finska för att bli Finlands nationalsång av Julius Krohn.

– Jag kan börja! Oooi maamme Suooomi, synnyinmaa! Soooi sana kultaineeeen, börjar Aira Runtti tills hon blir avbruten av de andra.

Artikelbild

| Dags för efterrätt. Får det vara brödost med hjortronsylt eller nybakade julstjärnor?

– Vi skulle ju vänta tills kaffet, utbrister Johanna Haapala.

Kaffet kommer och äntligen är det dags. Nationalsången sjungs på finska idag, första och sista versen som man vanligtvis gör.

Artikelbild

| Svängom. Kristin Tidemar tar en svängom med Aira Runtti till Kari Tapios klassiker "On Pohjantähden alla".

Medan tonerna av nationalsången klingar ut förbereds efterrätten. Eller efterrätterna får man prata om då det kommer nybakade julstjärnor ur ugnen, brödost skärs upp och burken med hjortronsylt öppnas, kaneläss-kex och grismunkar plockas fram på ett fat. Jag frågar om kaffet är finskt, men svaret på den frågan låter jag bli att skriva här.