Ett blåsigt torg och en fyra meter lång tårta mötte Kristdemokraternas manifestation på första maj. Tåget, som bestod av ungefär 400 personer men växte till drygt 650, utgick från Vaksala torg och landade på S:t Eriks torg strax före 14-tiden.
Först ut på scenen var riksdagsledamoten Mikael Oscarsson som i sitt tal presenterade ett förslag på ett nytt utbyggt vårdnadsbidrag, den så kallade barnomsorgspengen, som innebär att föräldrar ska få välja vilken typ av barnomsorg de vill ha. Årets 1:a maj-talare var en solbränd Alf Svensson, före detta partiledare och numera EU-parlamentariker, vars tal kretsade kring familjen.
– Många av oss vågar inte stå upp för familjen. Det är inte tillräckligt coolt eller modernt. Men vi ska inte acceptera det, ropade han från scenen och fick genast applåder och hurrarop från publiken.
I sitt tal nämnde han inte KD-förslaget om barnomsorgspengen, men efteråt kunde han ge en kort kommentar till UNT:
– Eftersom jag inte sitter i partistyrelsen vill jag inte säga så mycket, men min åsikt är att det är ett mycket bra och konkret förslag.
Bredvid scenen stod kommunalrådet Ebba Busch och huttrade i snålblåsten. Enligt henne var manifestationens syfte att tydliggöra att KD är det enda partiet som fullt ut vill ägna sig åt familjefrågor.
– Vi vill inte bara prata om att avskaffa barnfattigdomen, utan vi vill också sätta in politisk handlingskraft bakom, sa Ebba Busch och gav en känga åt Håkan Juholts (S) som i sitt majtal talade om den ökande fattigdomen bland barn.
Nytt för i år var ett seminarium som efteråt hölls i Universitetshuset. Medverkande var PJ Anders Linder, Svenska Dagbladet, Louise Hallin, radiojournalist, Stefan Fölster, Svenskt Näringsliv och Madeleine Wallin, ordförande för Haro. Moderator var Thomas Idergard från Timbro.