Vill kunna låsa in sexbrottslingar på livstid

Moderaterna vill att de allra farligaste sexförbrytarna ska kunna spärras in för alltid. Det handlar bland annat om personer som inte kan dömas till rättspsykiatrisk vård. Men idén har förkastats av riksdagen.

"Samhället måste skydda sig mot de grövsta sexualbrottslingarna", säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

"Samhället måste skydda sig mot de grövsta sexualbrottslingarna", säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

Foto: TT

Uppsala2022-05-19 05:00

Sexförbrytare

I en artikelserie har UNT berättat om en 57-årig man som gång på gång begått grova sexövergrepp mot kvinnor. Efter avtjänade straff har han gett sig på nya kvinnor som han bland annat våldtagit under brutala former. 

I en motion har Moderaterna föreslagit att de allra grövsta sexualbrottslingarna ska kunna frihetsberövas tills det inte längre finns risk för återfall. Med jämna mellanrum ska en domstol pröva om fängelsevistelsen bör avslutas eller inte.

I praktiken skulle en del personer kunna vara inlåsta för resten av livet. Enligt partiet skulle så kallad förvaring dock användas sparsamt.

– Det handlar om ganska få fall, främst grova sexualbrottslingar som regelmässigt återfaller och som inte kan få rättspsykiatrisk vård eftersom de inte lider av en allvarlig psykisk störning, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell.

undefined
Moderaterna vill införa så kallad förvaring för sexbrottslingar som ständigt återfaller. Men Socialdemokraterna säger nej.

Är inte det här att frångå principen att dömda kan sona sina brott?

– Det här gäller personer som samhället måste skydda sig mot. Vi i Sverige har sett för mycket till gärningsmannens perspektiv, detta är ett sätt att värna brottsoffret, svarar Johan Forssell.

Hur ska man kunna avgöra om en person i framtiden kommer att begå brott?

– Åklagaren får lägga fram bevisning som stödjer det. Redan idag görs sådana bedömningar inom rättspsykiatrin då man tar ställning till om vården ska upphöra eller inte.

Moderaternas förslag får stöd av Liberalerna. 

"Vi menar att dagens ordning som gör att brottslingar kan släppas ut, trots att de bedöms som en fara för samhället inte fungerar. Man ska vara trygg med att de som troligen kommer att återfalla i ny grov brottslighet inte går fria. Vi ser därför positivt på att man ser över möjligheterna att införa så kallad förvaring i en utredning" skriver Liberalernas rättspolitiska talesperson Juno Blom i ett mejl till UNT.

Moderaternas motion om att införa påföljden avslogs dock nyligen i riksdagen och justitieminister Morgan Johansson har sagt nej till förvaring. Hans motivering är att straff inte kan baseras på vilka brott en person kan väntas göra sig skyldig till i framtiden. UNT har inte lyckats få en kommentar från Morgan Johansson.

undefined
Justitieminister Morgan Johansson (S) är emot förslaget om förvaring med motiveringen att människor inte kan straffas i förebyggande syfte.

Miljöpartiets rättspolitiske talesperson Martin Marmgren är också emot förvaring. 

– Jag ser behovet av att skydda samhället från de grövsta förbrytarna. Men rättsordningen bygger på att man straffas för brott man begått, inte att personer ska hållas inlåsta för att de är farliga, säger Martin Marmgren.

Han framhåller att påföljden för flera sexualbrott nyligen skärpts.

– Dessutom är det på gång med en skärpning av straffen för dem som begår brott upprepade gånger, uppger Martin Marmgren.

undefined
Det går inte att hålla personer inlåsta bara för att de betraktas som farliga. Det menar Miljöpartiets rättspolitiske talesperson Martin Marmgren.

Regeringen har avslagit ett krav på att sexbrottsdömda ska vara tvungna att genomgå behandling. Enligt regeringen är det inte meningsfullt att tvinga någon att delta i insatser som den dömde saknar motivation för. Däremot införde man i fjol en lag om att villkorlig frigivning för sexbrottslingar kan skjutas upp om de avböjer behandling.

Både Norge och Danmark tillämpar förvaring. I Norge kan förvaringen pågå i max 21 år medan det i Danmark saknas tidsgräns. I Sverige avskaffades påföljden 1981.

undefined
I Norge finns en påföljd kallad förvaring vilket kan innebära inlåsning livet ut. Den norske terroristen Anders Behring Breivik är dömd till förvaring.

Förutom att införa förvaring för vissa sexbrottslingar vill Moderaterna förändra den så kallade mängdrabatten. 

Så här fungerar mängdrabatten: Säg att en person begår flera grova rån. Om fängelsedomarna för alla rånen skulle summeras riskerar personen att få sitta i fängelse i årtionden. Därför finns mängdrabatt.

Men Moderaterna anser att den är alltför generös och vill se en skärpning. Johan Forssell nämner den så kallade Nytorgsmannen som dömts för bland annat sju våldtäkter.

– Han kan vara fri om 3,5 år. Men med vårt förslag om minskad mängdrabatt skulle han sitta tolv år i fängelse, uppger Johan Forssell.

Behandling av sexdömda

Behandling av sexbrottsdömda kan ge effekt. Det framgår av en sammanställning av 69 internationella studier.

Av dem som genomgått behandling återföll 11 procent i sexualbrott, jämfört med 17 procent i den obehandlade kontrollgruppen. Kognitiv beteendeterapi och hormondämpande behandling hade enligt rapporten bäst effekt för att minska risken för återfall.

Detta uppger Nationellt center för kvinnofrid i Uppsala på sin hemsida.  I undersökningen, som redovisades 2005, ingick drygt 22  000 personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!