UNT-reportrar kan få pris för sexförbrytarserie

De ville skildra samhällets oförmåga att hantera män som återkommande begår grova sexualbrott – och belysa vad kvinnorna som drabbats tvingats gå igenom. Nu kan UNT:s Elin Sandow och Staffan Wolters få pris för sin serie.

Uppsala2023-06-13 16:02

"Bakbunden i bagageutrymmet förberedde sig Kerstin Nauclér på att dö. Men hon överlevde och har nu 17 år senare accepterat att hon aldrig blir densamma igen. Samtidigt har mannen som förstört en stor del av hennes liv fortsatt att våldta kvinnor under tortyrlika former."

Så inleds den första texten i serien om våldtäktsmän som UNT publicerade våren 2022. Där träffar UNT:s Elin Sandow Kerstin Nauclér som berättar om det fasansfulla som hände henne och hur det påverkat henne genom livet.

Nu kan serien få Wendelapriset på 25 000 konor för bästa socialreportage.

– Det var så starkt av Kerstin Nauclér att berätta. På något sätt var det en upprättelse att träda fram med sin berättelse på det här sättet, för henne men också för många andra kvinnor som utsatts. Det är inte hos dem skammen ska ligga, säger reportern Elin Sandow.

Bakgrunden till intervjun och hela serien var en dom i Uppsala tingsrätt, där en kvinna i Norduppland utsatts för sexualbrott av samme man som förgripit sig på Kerstin Nauclér många år tidigare.

– Att han återkom i så grov kriminalitet gjorde oss intresserade. Hur kan det få vara så att man döms, blir inlåst i fängelse, kommer ut och det första man gör är att begå ett nytt jättegrovt sexbrott igen? Det och samhällets oförmåga att hantera de här männen ville vi belysa, säger Staffan Wolters.

I en av artiklarna berättas om ett politiskt förslag om att kunna spärra in de allra farligaste förbrytarna för alltid, genom så kallad livstids förvaring. I vår har justitieminister Gunnar Strömmer (M) aviserat planer på att göra verklighet av förslaget.

Att Kerstin Nauclér valde att öppet med namn och bild träda fram och berätta vad hon utsatts för var avgörande, menar Elin Sandow och Staffan Wolters. Artikelserien gjorde också intryck på många kvinnor som själv varit offer.

– Efter intervjun med Kerstin Nauclér fick jag mejl av kvinnor som själva blivit utsatta. De ville tacka henne för att hon gått ut och berättat. Jag fick skicka vidare mycket kärlek till henne, det var så fint, säger Elin Sandow.

Här kan du hitta intervjun med Kerstin Nauclér och övriga delar i serien Historien om en våldtäktsman.

Vem som vinner Wendelapriset avgörs i september. Bland övriga nominerade finns reportage i bland annat Göteborgs-Posten, Expressen och Dagens Nyheter, samt i fackpress och i bokform.

Hitta hela artikelserien här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!