Det säger åklagare Thomas Bälter Nordenman sedan åtalet i en omfattande knarkhärva lämnats in till Uppsala tingsrätt på fredagen.

Fyra Uppsalabor, tre män och en kvinna, åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott. Det är en brottsrubricering som infördes vid halvårsskiftet i fjol och som har ett minimistraff på sex års fängelse.

Enligt Thomas Bälter Nordenmans och kollegan Pontus Melanders stämningsansökan finns flera anledningar till att brottet bör bedömas som synnerligen grovt: Försäljningen har skett helt öppet på internet, verksamheten har varit organiserad, det handlar om stora mängder narkotika och omsättningen har uppgått till över sex miljoner kronor.

– En annan försvårande omständighet är att kvinnan och en av männen har involverat sina gemensamma minderåriga barn i verksamheten, säger Thomas Bälter Nordenman som inte säger sig ha varit med om något liknande.

Enligt honom har barn i lågstadieåldern varit med när försändelser med narkotika postats.

Mannens försvarare, advokat Roger Häggquist, anser att omnämnandet av barnen inte borde ha funnits med i åtalet.

– Min klient går med på att han postat en del försändelser som han trodde innehöll vanliga läkemedel. Att han lät barnen posta sådana paket är inte så konstigt eftersom han var ovetande om att innehållet var narkotika, säger Roger Häggquist och tillägger att klienten fått en mindre månatlig ersättning för att utföra dessa postärenden. Häggquist räknar med att mannen frikänns från åtalet om synnerligen grovt narkotikabrott.

Enligt åklagarna har två av männen bedrivit narkotikahandel via internet från 1 mars 2016 fram till 31 januari 2017. Den 1 september kom kvinnan och den tredje mannen in i verksamheten där de fungerade som paketerare, lagerhållare, postare och inköpsansvariga för etiketter och frimärken. De två män som startade internethandeln ansvarade för organisation, lagerhållning och inköp av narkotika. Det handlar om tabletter bestående av narkotikaklassade substanser. Verksamheten fick ett abrupt slut 31 januari i år när de fyra nu åtalade greps vid ett samordnat tillslag i Uppsala.

De fyra åtalade har i förhör nekat till anklagelserna, men Thomas Bälter Nordenman anser att bevisläget är gott.

– Jag räknar med fällande domar säger han.

Åklagarna yrkar också att den tidigare beslutade kvarstaden om fyra miljoner kronor avseende en av männen består. Summan anses komma från narkotikahandeln. Rättegången inleds 24 maj och beräknas ta åtta dagar att genomföra.

I samma mål åtalas en av männen för grovt vapenbrott sedan polisen vid tillslaget i januari påträffat en pistol och skarpa patroner i mannens bostad i Uppsala. I målet åtalas ytterligare några personer för narkotikabrott. De misstänks ha köpt narkotikaklassade tabletter från Uppsalabornas näthandel.

LÄS MER: Stor knarkhärva nystas upp i Uppsala

LÄS MER: Åtalas för knarkhandel på nätet