De senaste siffrorna från Svensk mäklarstatistik visar tydligt att Uppsalas bostadsmarknad håller på att kylas ner. Efter en i stort sett oavbruten prisuppgång i åratal inträffade ett trendbrott i somras.

I juli var snittpriset för bostadsrätter i Uppsala 43 065 kronor per kvadratmeter vilket var den högsta noteringen någonsin. Sedan dess har priserna fallit månad för månad och i november var kvadratmeterpriset nere i 37 846 kronor. Det innebär en minskning med 12 procent.

Att priserna går ner efter sommarmånaderna är normalt men en så här stor dipp hör inte till vanligheterna.

Även på villasidan märks en sättning i Uppsala. Från toppnoteringen i juni 2017 har det skett en nedgång med cirka 4 procent för det så kallade k/T-talet, den kvot som anger villapriserna.

Snittpriset för en Uppsalavilla var 4 108 000 kronor under den senaste tremånadersperioden. Det kan jämföras med att snittvillan kostade 4 179 000 kronor under de senaste 12 månaderna.

Per-Arne Sandgren, analyschef vid Svensk mäklarstatistik, nämner fler möjliga förklaringar till recessionen, exempelvis tuffare amorteringsregler.

– Att det varit ett stort utbud av nyproducerade bostäder i Uppsala kan givetvis ha bidragit till att pressa priserna.

Per-Arne Sandgren säger att bankerna blivit mer restriktiva. En följd är enligt honom att det blivit vanligare att den som vill skaffa en ny bostad först måste sälja sin befintliga bostad innan banken beviljar ett nytt lån.

– För två år sedan kunde det vara tvärtom, banken gav lån till en ny bostad innan man sålt sin befintliga bostad.

I november var 810 bostadsrätter i Uppsala till salu, på "begagnatmarknaden", alltså undantaget nyproducerade lägenheter. Det innebär en ökning på nästan 60 procent jämfört med samma månad för ett år sedan då utbudet uppgick till 510 bostadsrätter.

Antalet villor till salu under november i år uppgick till 140 stycken. Motsvarande siffra för 2016 var 121 villor. Det uppger mäklarfirman Widerlöv & co i ett pressmeddelande.

Per-Arne Sandgren menar att prispressen inte behöver innebära särskilt stor dramatik.

– De flesta som ägt sin bostad några år har kunnat dra nytta av prisuppgången och har marginaler när de säljer. De säljer på en sämre marknad men å andra sidan har snittpriserna gått ner om man köper en ny bostad.