Christer Nordström har arbetat 47 år som polis och säger att han aldrig varit så oroad över läget som nu.

– De som arbetar i yttre tjänst är så få att de bränns ut. Problemet med underbemanning har funnits tidigare men har blivit mer påtagligt i och med den omorganisation som polisen genomgår, säger Christer Nordström som betonar att han uttalar sig i egenskap av polis och inte presstalesperson.

Enligt Christer Nordström har den omorganisation som inleddes för 1,5 år sedan medfört att polisen fått många nya uppgifter vilket går ut över det basala polisarbetet, bland annat ingripandeverksamheten.

Artikelbild

– Många gör ett fantastiskt jobb och delar av organisationen fungerar bra. Men personal i yttre tjänst har fått det så pressat att de söker sig bort.

Carin Götblad, regionpolismästare i Region mitt, tror det kommer att ta tid innan allt satt sig i den nya organisationen.

Hon uppmanar poliser att fortsätta säga vad de tycker men vill samtidigt att de ger omorganisationen en rejäl chans.

I augusti vittnade ordningspoliser i Uppsala i UNT om att de haft ovanligt svårt att hinna med sina uppgifter under den gångna sommaren eftersom det varit kort om folk.

Carin Götblad säger att hon är medveten om att personalen slitits hårt men anser att Uppsalapolisen klarade uppdragen i somras, att det fanns poliser att skicka ut trots att bilbränder, mord och annat drog stora resurser.

Hur är läget inom polisen om ett år?

– Då pågår troligen arbetet med omorganisationen fortfarande. Vissa saker har vi fått revidera men läget har förbättrats, säger Carin Götblad.

LÄS MER: Polisman dömer ut insatsen