För ett och ett halvt år sedan insåg Uppsalafamiljen Lundborg-Amandusson att de inte hade något behov av egen bil.

– Vi upptäckte att det enda vi gjorde med bilen var att åka till Ikea på helgen och handla onödiga saker. I stället för att vara hemma och uppskatta det vi redan hade försökte vi dämpa något slags behov med ny shopping, säger Niklas Lundborg.

Sagt och gjort: bilen såldes och familjen började istället att kolla på el-lådcyklar. Niklas Lundborg hade varit nyfiken på dem i flera år och ville gärna testa. Sarah Amandusson var mer skeptisk till en början; hon som aldrig haft någon vana av att cykla tyckte att en lådcykel både såg jobbig och lite läskig ut.

Artikelbild

| Familjen har haft cykeln sedan i februari. De är också med i en bilpool, och använder bil någon gång i månaden.

– Men nu tycker jag att det är fantastiskt och väldigt enkelt. Och barnen älskar det. De är i en perfekt ålder då det inte är pinsamt att åka i den, bara coolt, säger hon och skrattar.

Familjen bor i Eriksberg i Uppsala. De har haft lådcykeln sedan februari i år och använder den främst för att skjutsa barnen, som är ett och fem år, till och från förskolan och för att storhandla. De har också gått med i en bilpool och använder numera bil en till två gånger i månaden för att hälsa på släkt och vänner som bor utanför Uppsala. Samt när de behöver köpa något som inte går in i lådcykeln. Fast den rymmer mer än man anar, säger Niklas Lundborg.

– Du får plats med två stora papperskassar och tre plastkassar. Jag har blivit överraskad över hur bra det går att storhandla.

Familjen köpte lådcykeln lätt begagnad för 23 000 kronor. Även om de själva ser stora fördelar med en el-lådcykel förstår de om andra tvekar.

– Det är ju vad man får en mindre bil för, säger Niklas Lundborg.

Finns det några nackdelar förutom inköpspriset?

– Det krångligaste är att cykelparkeringarna i stan inte är anpassade för lådcyklar. Man får ställa sig bredvid cykelstället och man känner alltid att man är lite i vägen. Och cykelbanorna är för smala för två lådcyklar att mötas på.

Numera finns faktiskt ytterligare en elcykel i familjen, visar det sig. Sarah Amandusson tyckte att det var så bra att kunna cykla utan att bli svettig att hon köpte en elcykel till sig själv också.

– Det jag haft emot att cykla till jobbet är att man blir så varm. Men det blir man ju inte med elcykel, säger hon.

Niklas Lundborg håller dock kvar vid sin konventionella cykel.

– För mig är cykeln mer ett träningsredskap, något som ger lite motion när jag ändå ska någonstans.