Vid 21-tiden på fredagskvällen var stämningen hög ute på skolgården. Föräldrar, lärare, elever och småsyskon hade samlats för att grilla korv och mashmallows, och slutligen vinka av lärarna innan de klättrade upp på taket.

Bokprojekten är
ett återkommande fenomen på Fridhemsskolan. Förutom att läsa böcker skriver eleverna även bokrecensioner. Förra rekordet var 650 böcker och målet var att slå det, berättade en upprymd och stolt Margareta Gustavsson, rektor på Fridhemsskolan.
- Barnen har bestämt att vi inte får gå hem förrän tidigast klockan 5 i morgon bitti, om alla är vakna då, berättade de nio lärarna innan de skrattande klättrade upp på det (tursamt nog) platta taket.

För att uthärda natten hade de med sig ostbrickor, termosar med te och godis.
- Det blir nog ganska kallt i natt, så vi har klätt oss enligt lager-på-lager-principen, och så har vi med oss dunjackor, sovsäckar och liggunderlag. Tågen som går förbi alldeles intill tror vi inte blir något problem, det går inte så många så här dags på dygnet.
Inte bara rektor och lärare utan också eleverna var stolta och glada över sin läsprestation. På 4 veckor har de 94 eleverna i åldrarna 6 till 12 år läst 1 077 böcker.
- Det var jättejättestressigt i slutet av den här veckan, för då hade vi kanske ett par hundra böcker kvar att läsa om vi skulle slå rekordet. Men vår fröken peppade oss bra. Om vi läste tusen böcker lovade hon att lärarna skulle sova på skoltaket, berättade Cornelia Christiansson, snart 12, som tillsammans med jämngamla kompisarna Lovisa Fritzon och Judit Hällgren förtjust tittade på den ovanliga synen när deras lärare bänkade sig på skoltaket för natten.

Fast det var på håret att de gick miste om upplevelsen. Så sent som i torsdags var "bara" 900 böcker läste, men tack vare en kraftansträngning av eleverna nåddes målet med råge. Även föräldrar och far- och morföräldrar till barn vid Fridhemsskolan drogs in i projektet. Inte alla 6-åringar kan läsa själva, så det har dessutom blivit ovanligt mycket högläsning i Storvretahemmen den senaste veckan.