Solen gassar, men vinden fläktar ändå skönt. En stor färgglad drake flyger i vinden. Omgärdad av nybyggda flervåningshus i Industristaden, ligger Anna Petrus park. Vid parkens ena sida pågår fortfarande byggarbeten.

Parken är uppdelad i olika områden med aktiviteter för både stora som små. Vid den försänkta skateplazan kryssar barn mellan futuristiska cementhinder på sina sparkcyklar och balanscyklar.

Catherine Duarte Martins och Pär Lindqvuist bor i området och är här med barnen Ivar och Edvin, tre och sex år gamla. På asfalten har de ritat färgglada figurer med gatukritor i rosa, gult och grönt.

Artikelbild

| Klättring. I parken finns klätterställningar i olika höjd. Sixten Rausens testar den högre och Edvin Duarte Martins den lägre.

– Vi går hit varannan dag och leker. Många gånger stannar vi för en lekstund efter förskolan som ligger mitt emot.

Familjen har bott i Industristaden i fem år.

– På dagarna är parken fylld med barnfamiljer. På kvällarna kommer ungdomar och vuxna och åker skateboard och styrketränar i parcourbanan, berättar Catherine.

Lena Rauseus bor också i området och är här med sina söner.

Artikelbild

| Snurrlek. Lillasyster Lovisa puttar på. – Jag känner mig som en strumpa i tvättmaskinen, säger storasyster Klara Reinholdsson.

– Jag uppskattar de stora ytorna för barnen att springa, cykla och klättra på. Alfred har lärt sig cykla här på skateboardområdet. Nackdelen är att gungor och klätterställningar är precis invid vägen, utan staket som avgränsar. Och bilarna får köra 50 km/h. Jag är en av dem som lämnat in synpunkter till kommunen och hoppas på åtgärder.

Vid östra sidan av parken finns pergola med platsgjutna bänkar och blomplanteringar. Den här delen är utformad för de yngre besökarna med sandlåda, lekstuga, gungor och studsmattor.

Artikelbild

| Uppsalakändis. Parken har fått sitt namn efter skulptören, industridesignern och dansaren Anna Petrus som levde 1886-1949.

Stefan Reinholdsson har kommit till Anna Petrus park med döttrarna Klara och Lovisa, tio och sju år gamla. De bor i Gamla Uppsala och saknar en aktivitetspark i sin del av stan.

Klara leker med lillasyster Lovisa på ett stort parabolliknande tefat som snurrar runt, runt.

Artikelbild

| Motorikkoll. Alfred Rausens har lärt sig cykla vid skateboardplazan i Anna Petrus park.

– Jag känner mig som en strumpa i tvättmaskinen, säger Klara skrattande.

Hon tycker att allt i parken är roligt.

– När man är yngre kan man gunga och vara i sandlådan. När man blir äldre och vill prova något svårare kan man gå den höga armgången.

Stefan gillar parken eftersom den är annorlunda.

– Det finns ingen motsvarighet i stan vad jag vet. Parken är lite "ouppsalisk" på så sätt. Här finns något för alla åldrar. Jag tycker att man fått till en riktig aktivitetspark eftersom barnen aldrig är stilla när vi är här.