I tisdags morse greps tio män vid en samlad polisaktion i Uppsala och Stockholm, misstänkta för mordet på en 43-årig man utanför ett matställe i Boländerna i Uppsala. På fredagsmorgonen begärde åklagaren att fem av de tio gripna skulle häktas.

En 27-årig man, som misstänkts för anstiftan till mord, försattes på fri fot efter häktningsförhandlingen. Fyra män blev häktade misstänkta för inblandning i mordet. Två av dessa är på sannolika skäl misstänkta för mord, en är skäligen misstänkt, medan den fjärde är på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord.

Häktningsförhandlingar mot männen hölls under större delen av fredagen. Den man i 20-årsåldern som misstänks för medhjälp till mord var först ut på förmiddagen. Under den öppna delen av häktningsförhandlingen nekade mannen, via sin försvarare, till brottsmisstankarna. Efter 20 minuters förhandling och överläggning beslutade rätten att häkta mannen på den starkare misstankegraden, sannolika skäl.

Artikelbild

Enligt åklagaren finns det risk för att de misstänkta skulle påverka polisutredningen om de inte häktas. Fyra av männen begärs häktade på den starkare misstankegraden, sannolika skäl. För en av de män som misstänks ha utfört mordet når misstankegraden för närvarande bara upp till den lägre graden, skälig misstanke.

Åklagaren lämnar för närvarande inga närmare uppgifter om innehållet i misstankarna eller motivbilden. Inledningsvis fanns misstankar om att mordet på 43-åringen var en hämnd för ett mord 2013 på en man i Södertälje, men åklagaren har efter tisdagens polisaktion tonat ned den kopplingen.

Enligt åklagaren har utredningen gått vidare som planerat sedan polisrazzian då tio personer greps. Ett stort antal förhör har hållits.

– Ett mord i gängmiljö är alltid svårutrett. Det är ett väldigt bra polisarbete som lett fram till det läge vi nu har, säger Anne Sjöblom.

Artikelbild

En av de gripna släpptes på fri fot redan på torsdagskvällen. Några av dem sitter häktade för andra misstänkta brott. Misstankarna mot dem som nu inte begärs häktade kvarstår dock, enligt åklagaren. Samtliga tio gripna har i förhören nekat till brottsmisstankarna.