Duggregnet har precis svept förbi när 25 personer samlas på domkyrkoplan för en stadsvandring på lördagsförmiddagen. När guiden via flera sevärdheter och berättelser travat iväg med oss upp till slottet vänder en man ryggen åt gruppen för att fånga vyn över Domkyrkan på bild. Det är Göran Håkansson från Ystad, som är i Uppsala för första gången.

– Jag gör en historisk resa. Jag har passerat alla köpingar i Östergötland och Uppland och igår var jag i Skokloster. Detta är sista anhalten, kröningen av min historiska resa, säger han.

Han är imponerad över att så mycket dokumentation finns bevarad.

Artikelbild

| Göran Håkansson från Ystad är imponerad över att så mycket av Uppsalas historia är dokumenterad. "Vi är väldigt historielösa i Skåne", säger han.

– I Skåne försvann alla dokument när danskarna flydde. De var inte intresserade av att lämna något, utan brände upp allt.

Thomas Westerholm och hans familj kommer från Åbo och hälsar på släktingar i Uppsala. De utgör halva gruppen.

– Det är en jättefin vandring med många roliga detaljer som jag inte kände till, till exempel den första kvinnan på universitetet och statyn med prins Gustaf. Vi sjunger samma studentsång i Finland, vi som talar svenska, säger han.

När guiden Anne-Charlotte Nyqvist guidar på andra språk skippar hon en del fakta, till exempel om drottning Kristina.

Artikelbild

| Guiden Anne-Charlotte Nyqvist tar täten. Ibland hinner stadsvandringen inte gå många steg förrän hon stannar igen för att berätta om en staty eller ett monument.

– Jag säger "if you should know just one king it´s Gustav Vasa".

Å andra sidan finns det annat hon tar för givet att svenskarna redan vet.

– Att Gustav Vasa frigjorde Sverige från den danska kungen vid Stockholms blodbad och bröt med katolska kyrkan berättar jag aldrig för svenskar.