Händelsen inträffade en kväll i höstas då en polisman fattade misstankar mot en personbil. En kontroll mot bilregistret visade att ägaren saknade körkort. Bilen stoppades i Fålhagen, men efter en stund körde bilföraren från platsen och ett efterföljande inleddes. Föraren lyckades emellertid komma undan.

Senare åtalades bilens ägare för att bland annat ha kört i mycket hög fart genom ett bostadsområde och för att ha försökt köra på polismannen i samband med insatsen. Polismannen var säker på att det var bilägaren som satt bakom ratten vid tillfället. Enligt polisen hade han sett mannen tydligt i samband med fordonsstoppet och föraren hade också bekräftat att han var identisk med bilägaren.

Bilägaren nekade emellertid till att ha kört bilen och förklarade att han vid tillfället lånat ut den till en kamrat, som han inte ville namnge. Själv befann sig ägaren hemma i sin bostad med sin minderårige son. Mannen berättade också i tingsrätten att han samma natt väcktes av poliser som lyste honom i ansiktet och tog med honom till polisstationen.

Polisers vittnesmål väger vanligen mycket tungt i domstolar. Tingsrätten anser också att polisen gjort ett trovärdigt intryck och att hans utpekande är besvärande för bilägaren, men slår ändå fast att bevisningen inte räcker.

Kontrollen av bilföraren skedde en mörk höstkväll vilket kan ha försvårat möjligheten att göra säkra iakttagelser, enligt rätten. När polisen återvänt till polishuset tog han dessutom fram bilder på bilägaren, vilket kan ha påverkat hans utpekande i rätten.

Dessutom är det enligt domstolen märkligt att ägaren skulle fly från poliskontrollen om det verkligen var han som körde bilen, eftersom han då redan uppgett sitt namn för polisen. Slutligen konstaterar domstolen att bara en bilnyckel hittades hos ägaren, som förklarade att det var hans extranyckel, medan den ordinarie nyckeln fanns hos kamraten som lånat bilen.

Tingsrättens slutsats blir att det inte är ställt utom rimligt tvivel att det var ägaren som satt bakom ratten. Mannen frias därför på alla punkter.