Om mindre än två veckor samlas tusentals och åter tusentals personer i Uppsala för att fira in våren med forsränning, champagnegalopp, mösspåtagning och vårsånger. I samband med valborgsfirandet i Uppsala samlas också hundratals poliser i staden för att säkerställa att firandet sker på ett tryggt sätt. Just nu är planeringen inför storhelgen i full gång på polishuset.

– Det är ett stort planeringsarbete vi håller på med. Det är inte bara under 30 april som vi är på plats i stan, utan även kvalborg och skvalborg, säger Lisa Sannervik, presstalesperson vid Uppsalapolisen.

Precis som andra dagar på året råder det alkoholförbud i stora delar av Uppsala under valborg. Men att ägna sig åt att hälla ut alkohol för 100 000 personer kommer inte bli aktuellt.

Artikelbild

| Zon för alkoholförbud. I det färgade området råder totalt alkoholförbud på offentlig plats.

– Vi kommer fokusera vårat arbete till personer som vi ser är kraftigt berusade samt personer som är för unga för att konsumera alkohol. Är de för unga för att köpa alkohol själva kan det handla om langningsbrott, säger Lisa Sannervik.

De senaste åren har cirka 450 poliser varit i tjänst under valborgsfirandet. Exakt hur många det blir i år är ännu inte beslutat, men Lisa Sannervik uppger att myndigheten även i år kommer ha en ordentlig förstärkning i Uppsala.

– Vi måste kraftsamla för att få ut så många poliser som möjligt på stan. Vi får använda oss av personal som till vardags arbetar med andra uppgifter, till exempel utredare. Förutom det får vi även förstärkningar från andra delar av regionen där valborgsfirandet inte är lika stort.

Är det roligt att arbeta som polis under valborg?

– Det är det absolut. Det är en trevlig tillställning och det kommer många olika människor till Uppsala. Vi fokuserar på att minska risken för allvarliga olyckor. Senare på dygnet ändrar firandet karaktär och det brukar bli en hel del fylleri, men statistiken visar att det varit få våldsbrott som anmälts de senaste åren. Det vittnar om att den här tillställningen är hyfsat trevlig.