Nannaskolans skolmatsal âNanna bistroâ Ă€r inredd som vilken trivsam restaurang som helst. HĂ€r serveras en fĂ€rgsprakande salladsbuffĂ©, tre varmrĂ€tter, soppa och hembakat bröd. Dagens meny presenteras pĂ„ en menytavla utanför matsalen. RĂ€tterna finns ocksĂ„ synligt upplagda pĂ„ tallrikar i ett glasskĂ„p. TvĂ„ sĂ€tt att minska mĂ€ngden mat som kastas.
â Om barnen vet vad som stĂ„r pĂ„ menyn och har en bild av hur mycket de tror sig vilja ta, minskar matsvinnet, berĂ€ttar kökschef Patti UddĂ©n.
Andra sÀtt Àr skyltar som uppmanar matgÀsterna att inte ta för mycket första gÄngen, att man fÄr gÄ före i kön för en andra portion och en TV-skÀrm med aktuell svinnmÀtnings-statistik.
â Vi har Ă€ven smakskedar sĂ„ eleverna kan provsmaka en matrĂ€tt innan de tar för sig.
Patti berÀttar om hur kökspersonalen arbetar för att minska sin miljöpÄverkan och matsvinnet efter de 500 portioner mat som lagas dagligen.
â Vi sĂ€songsanpassar menyn och lagar nya rĂ€tter av överbliven mat. Ăverblivna rotfrukter frĂ„n salladsbuffĂ©n blir biffar. Bröd blir krutonger och överblivna grönsaker gör vi inlĂ€ggningar av.
InnebÀr inte detta ett merjobb för personalen?
â Det krĂ€vs mer planering, men vi jobbar inte mer. Arbetet blir roligare och pengarna vi tjĂ€nar pĂ„ minskat svinn gĂ„r till efterrĂ€tt pĂ„ fredagar eller glass till hela skolan.
För ett Är sedan köpte köket en vÄg dÀr elevernas matrester vÀgs.
â Barnen fĂ„r en annan förstĂ„else nĂ€r de ser att en slĂ€ngd potatis vĂ€ger 25 gram. Varje dag fĂ„r Ă€ven en elev vara med oss i köket. DĂ„ lĂ€r de sig att matlagning Ă€r tidskrĂ€vande och vi fĂ„r chans att skapa goda relationer. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt ökar respekten för vĂ„rt jobb, vilket i sin tur minskar matsvinnet. För mig handlar vĂ„rt arbete om vad vi vill ha för medborgare i framtiden.
Eleverna Alva Winbladh och Hannah Bahrehman som bÄda gÄr i klass 9 B Àr ocksÄ de engagerade i att minska matsvinnet. De har skrivit varsin krönika pÄ svenskan.
â Ett av mina förslag i krönikan Ă€r att laga allergivĂ€nlig vegansk mat till alla, i stĂ€llet för att laga mĂ„nga olika rĂ€tter. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt sparar man pengar och miljö, samtidigt som svinnet minskar, sĂ€ger Alva.
Hannah, som Àr med i matrÄdet, sprider kontinuerligt information till klasskompisarna om vikten av att inte ta för mycket mat.
â Vi Ă€r ett kompisgĂ€ng som Ă€r vegetarianer och tĂ€nker mycket pĂ„ miljön. Om vi kan minska mĂ€ngden slĂ€ngd mat, behöver inte lika mycket nya rĂ„varor produceras, och dĂ„ sparar vi energi, förklarar hon.
Nannaskolans rektor Henrik Ljungblom lÀgger stor vikt vid att skolan Àr elevernas arbetsplats och matsalen deras restaurang. En viktig nyckel till minskat matsvinn.
â PĂ„ en vanlig restaurang Ă€r man mĂ„n om att ha en trevlig miljö för gĂ€sterna. PĂ„ en restaurang skulle ingen skĂ€lla pĂ„ gĂ€sterna för att de inte Ă€ter upp, och det gör vi inte hĂ€r heller. Men vi ber dem ta mindre mat nĂ€sta dag.
Henrik sÀger att mÄnga felaktigt tror att barnen slÀnger mer mat om de inte gillar den.
â VĂ„r största utmaning Ă€r att skolan lagar för god mat! Idag nĂ€r det serveras köttfĂ€rssĂ„s och spagetti Ă€r det fler som tar mer Ă€n de orkar Ă€ta upp.
Han ser ockÄ att det finns mycket pengar att tjÀna med minskat svinn.
â Vi kan höja kvalitĂ©n pĂ„ rĂ„varorna vi köper in. Dessutom fĂ„r eleverna en direkt bonus nĂ€sta dag nĂ€r de goda resterna kan serveras igen, i stĂ€llet för att ha hamnat i soptunnan.