Omkring ett par tusen kronor var priset för en falsk handling hos männen. Vid polistillslaget i en lägenhet i Uppsala i vintras hittades ett 80-tal falska handlingar, färdiga för leverans. Det rör sig om falska id-kort och norska uppehållstillstånd. Verksamheten har pågått åtminstone sedan januari 2014 - då ett kvitto visar att en laminatskrivare inköpts - men omfattningen är inte känd.

– Man kan bara spekulera i hur många handlingar som tillverkats under åren, säger kammaråklagare Thomas Bälter Nordenman, som lett förundersökningen.

Polisinsatsen i vintras skedde främst i jakten på illegala vapen. I en av männens lägenhet i Gottsunda hittades ett automatvapen med 75 skarpa patroner. I bostaden gjordes också de fynd som ledde till att förfalskarverksamheten avslöjades:

–  Det anträffades en förfalskarverkstad med en bärbar dator kopplad till en laminatskrivare och en större mängd falska handlingar. I datorn hittades senare korrespondens mellan männen som visade att de tog upp beställningar på falska handlingar, säger Thomas Bälter Nordenman.

Skälet till att männen förfalskat norska uppehållstillstånd är inte känd. En teori är att personer som fått avslag på sin asylansökan i Sverige använt handlingarna för att vistas i Norge. Norska myndigheter har underrättats om förfalskningarna i Uppsala. Enligt åklagaren är handlingarna skickligt gjorda. Id-korten har i flera fall också kunnat spåras till genomförda bedrägerier.

Den ene mannen, boende i Gävle, misstänks ha tagit upp beställningar och levererat underlag för förfalskningarna till kumpanen i Uppsala, som producerat handlingarna i sin bostad. Båda männen, som är i 25-årsåldern, åtalas nu för grov urkundsförfalskning. De har i polisförhören erkänt att de tagit upp beställningar och framställt falska handlingar under treårsperioden.

I Uppsalabostaden hittades också en funktionsduglig automatpistol med ammunition, som togs i beslag. En teknisk undersökning har visat att vapnet använts vid minst tre skottlossningar, bland annat vid ett tillfälle i Uppsala. Uppsalabon åtalas för grovt vapenbrott, men nekar till brott:

– Vapnet har lämnats i bostaden av en annan person. Min klient har inte haft någon närmare kännedom om saken, säger mannens försvarare, advokat Christer Söderberg.

Mannen åtalas också för att ha lurat Centrala studiestödsnämnden att betala ut drygt 150 000 kronor, genom att använda ett falskt antagningsbevis. Han åtalas i den delen för grovt bidragsbrott medelst brukande av falsk urkund och misstänks också ha tillverkat ett falskt antagningsbevis till en annan person, som fick ut drygt 110 000 kronor i studiestöd.