Den senaste tiden har polisen märkt av en ökning vad gäller inbrott och stölder i Uppsala län.

– Vi kan se en ökning när våren och sommaren kommer och framförallt när det är som mörkast. Vi får in samtal och anmälningar var och varannan dag, säger Christer Nordström, presstalesperson hos Uppsalapolisen.

Särskilt utsatta områden är landsbygden och bostadsområden där det är lite glesare.

– Det finns ju flera stora villaområden runt Uppsala och de är extra drabbade. Det kan röra sig om allt från stölder från gårdar i form av däck och annat till renodlade villainbrott. Rekandet kan ske dagtid sedan kommer man tillbaka på natten och fullbordar brottet, säger Christer Nordström.

Polisen genomför kontinuerliga fordonskontroller som en del i det förebyggande arbetet.

– Det görs ofta på kvällar och nätter. Om vi ser en suspekt bil så kan vi titta närmare på den. Vi kan direkt se att det inte är några turister, utan det är uppenbart att man är ute i andra ärenden. Vi brukar kunna hitta brytverktyg, kartor och GPS-utrustning. Stöter vi på en sådan bil försöker vi hitta bevisning för att kunna gripa dem, säger Christer Nordström.

Polisen uppmanar nu till grannsamverkan.

– Det är oerhört viktigt att vara vaksam på exempelvis bilar som beter sig misstänksamt. Ha papper och penna och skriv upp registreringsnumret. Det finns flera goda exempel på tips från allmänheten som leder till gripanden, säger Christer Nordström.