Vid 17.30 påbörjas fredagens festligheter på Stora Torget där det bjuds på sång och dans mitt i Black Friday-vimlet.

– Det blir längre i år än förra året. I kväll har vi fler programpunkter och håller på i nästan en och en halv timme, säger Lisa Thörn, vd för Uppsala Citysamverkan.

Kvällen inleds med Canoruskören, ledd av Katarina Reineck, som sjunger julsånger. Därefter kliver Andreas Rydman band upp på scenen för att framföra ytterligare några jullåtar innan Uppsala Dansakademi bjuder på två dansnummer.

Artikelbild

– Vid 18 startar sedan den officiella invigningen där Erik Pelling, Hilde Klasson och Arne Skoglund håller tal och förklarar varför vi gör den här satsningen, säger hon.

Ibrahim, vinnaren av Talang 2017, kommer bjuda på både musik och signering när han framför julsången "Sprid ditt ljus". Därefter kommer kvällens huvudnummer: Sonja Aldén.

– Sonja kommer framför några av sina hitlåtar och därefter premiärspelar hon sin officiella jullåt. Sedan är julen invigd, säger Lisa Thörn.

På torget, som fick smeknamnet Kärlekens torg av Kodjo Akolor under Musikhjälpen, finns även det så kallade Kärlekens träd. Succéträdet har hyllats i sociala medier och är ett populärt fotoobjekt bland besökare.

– Feedbacken kring trädet har bara varit positiv. Det ska sprida kärlek, och med allt som pågår i världen just nu tycker jag trädet har ett viktigt symbolvärde, säger Lisa Thörn.