Ilona Szatmari Waldau tillträdde som kommunalråd för Vänsterpartiet i januari 2006 och kommer när hon slutar, efter valet 2018, att ha suttit på posten i över 12 år.
– Det känns ganska naturligt att man efter tre mandatperioder har gjort det man kan göra på en position. Det är dags för nya krafter att ta över, säger Illona Szatmari Waldau.
Hon tycker att det känns lite ledsamt att lämna kommunalrådsposten, men det känns också som en form av lättnad.
– Det finns mycket som jag vill fortsätta att jobba för, så klart. Men det känns också lite grand som en lättnad att få tillbaka sina kvällar, helger och ett fungerande socialt liv. Det är ju tyvärr det som får stryka på foten i ett sådant här yrke, säger hon.

LÄS MER: Burwick satsar på riksdagen

Hon tar med sig mycket minnen och erfarenhet från de mandatperioder som passerat.
– Det som är lättast att komma ihåg är den senaste mandatperioden och allt det arbete vi lagt ner för ökad jämställdhet, jämlikhet och stärkta mänskliga rättigheter i Uppsala kommun. Där känner jag verkligen att vi är på väg åt rätt håll och att det vi har gjort kommer att hålla i sig även utan mig som en motor, säger Ilona Szatmari Waldau.
När det gäller konkreta frågor lyfter hon bland annat fram rätten till heltid inom kommunens alla områden, ett fokus på jämställda löner och ett övergripande intersektionellt arbetssätt.

LÄS MER: Gardfjell siktar mot riksdagen

Vad Ilona Szatmari Waldau ska göra i oktober nästa år, efter valet, är ännu inte bestämt.
– Jag är öppen för förslag. Jag driver sedan en tid tillbaka ett eget företag och det är möjligt att jag ökar takten i det. Sedan är jag ju också fortfarande tjänstledig från mitt jobb på CSN.
Dina kommunalrådskolleger Marlene Burwick (S) och Maria Gardgjell (MP) ska ju också lämna Uppsalapolitiken efter nästa val. De satsar på riksdagen i stället, är det en möjlighet även för dig?
– Jag är inte främmande för det. Jag har fått frågor om att ge mig in i regionpolitiken men där har jag tacket nej. Det ligger för nära det jag gör i dag. Men jag kommer inte att sluta med politiken utan kommer att vara aktiv i partiet på andra sätt. Jag kan tänka mig nya kommunala uppdrag, men då inom nya områden, säger Ilona Szatmari Waldau.

Den 3 december ska Vänsterpartiet i Uppsala besluta om vilka kandidater som ska stå på listan inför nästa års kommunfullmäktigeval. Då utses också Ilona Szatmari Waldaus efterträdare.
– Jag vill inte föregripa vår valberedning men det känns som att det finns flera starka kandidater. Om jag inte hade känt att det finns bra ersättare som kan fortsätta vårt viktiga arbete hade jag kanske kandiderat igen. Jag är inte orolig för den framtida tillväxten, varken i partiet eller i Uppsala kommun, säger Ilona Szatmari Waldau.