Bakom årets ökning ligger flera ansökningar från kyrkliga församlingar i länet.
Svenska kyrkan och Riksantikvarieämbetet rekommenderar kyrkorna att installera larm och sätta upp kameror för att motverka brand, skadegörelse och att värdefulla föremål försvinner från kyrkorummen.
– Vi har tyvärr stölder i kyrkor, så sent som för några veckor sedan drabbades en kyrka i Gävleborgs län av ett inbrott, säger Björn Björk som handlägger kyrkoantikvariska frågor inom Uppsala stift.
Kamerorna som sätts upp är kopplade till larm och aktiveras bara när larmen  är aktiverade. Under gudstjänster förekommer ingen övervakning. Björn Björk tror inte att kamerorna stör kyrkobesökarna eftersom utvecklingen gått mot små diskreta modeller.
– Nej, nej. Jag tror inte att det stör och till mig har det inte kommit några negativa kommentarer.

Frågan är då om kamerorna gör skillnad.
– Självklart har kamerorna en effekt. Sen beror det naturligtvis hur kompetent buset är.
Björn Björk menar att informationen om att kameror finns uppsatta har en avskräckande funktion och att kameror ihop med olika typer av larm är effektiva för att förhindra oönskade påhälsningar.
Tierp Söderfors församling är en av nio församlingar i Uppsala län som under det första halvåret  ansökt om kameraövervakning. Kyrkorna i församlingen har under senare år drabbats av inbrott. Pengar har stulits från ljuskassorna, samt dvd-spelare och mikrofoner. I samband med inbrotten har stora kyrkporten till Tierps kyrka fått skador.

Ett larm finns nu på plats och Britt Pagard, ordförande i kyrkorådet, hoppas att kamerorna snart finns på plats.
– Det är i första hand förstörelse som jag är rädd för, att sniderier och inredning vandaliseras. Allt värdefullt är undanplockat, säger Britt Pagard.