Affärsmannen från Uppsala är åtalad för bland annat grovt bedrägeri. Minst 137 personer har lånat ut pengar till honom och utlovats upp till 46 procents ränta. Enligt åklagaren har mannen förlett långivarna med oriktiga uppgifter.

I ett låneavtal har affärsmannen titulerat sig bankdirektör vid Acting Bargain Bank, en bank som enligt Finansinspektionen aldrig existerat.

Affärsmannen har satsat 55 miljoner kronor av långivarnas pengarna på aktier i ett företag kallat Mideast Oil i Bahrain. Men de 55 miljonerna är borta utan att affärsmannen ens fått några aktier.

Artikelbild

| -Jag har hamnat i en mardröm som medfört sjukskrivningar och stora ekonomiska problem, säger Torbjörn Eriksson, elektriker från Åkersberga som lånade ut 1,5 miljoner kronor till affärsmannen från Uppsala.

Att pengarna försvunnit har orsakat tragedier runt om i landet.
– Det kom som en chock, säger Torbjörn Eriksson, elektriker i Åkersberga som lånade ut 1,5 miljoner kronor.

En kvinna i Göteborgstrakten satsade arvet efter sin mor, en miljon kronor, plus sitt pensionssparande. Men pengarna fick hon inte tillbaka.

”Just nu känns det som jag lika väl kan lägga mig ner och dö för jag har en magkänsla att det här inte kommer att sluta väl”, skrev hon i ett sms till en bekant sommaren 2013. Då planerade hon att sälja sin bil och bostad för att lösa sina ekonomiska problem.

Kort senare hittades kvinnan död i sin lägenhet. Dödsorsaken har ännu inte kunnat fastställas.
– Jag misstänker att hon tog sitt liv på grund av den situation hon hamnat i, säger hennes bror Peter Fjordman.

Affärsmannen har en rad SM-guld i en sport och beskriver sig som aktivt troende kristen.

Enligt hans advokat Per Åberg har affärsmannen varken begått brott eller själv tjänat på affärerna.
– Han drivs av en vilja att göra gott och vara till nytta för andra.

Per Åberg säger att affärsmannen hade utlovats förmånliga aktieköp i Mideast Oil. Men han pressades att satsa mer och mer pengar som villkor för att affärerna skulle gå i lås. Slutligen försvann 55 miljoner kronor utan att det gått att spåra vem som tagit emot pengarna.

LÄS ett längre reportage om de försvunna miljonerna i E-tidningen eller i söndagens pappersutgåva av UNT.