Åkeriföretagen som UNT pratat med menar att säkerhetsrutinerna inom branschen blivit bättre och allt mer aktuella de senaste åren. Inbrott och stölder har ökat. Och fredagens dåd på Drottninggatan var en otäck påminnelse om hur viktigt det är med detaljerna.

– Det är helt fruktansvärt, man trodde inte att det skulle kunna hända i lilla Sverige. Det var som ett uppvaknande och vi har snackat med våra killar och tjejer som jobbar hos oss om det. Nu blir det extra tydligt varför vi har de säkerhetsrutiner som vi har, säger Jan Högström, vd för transportföretaget Expresservice.

– Sedan flera år tillbaka har vi jobbat efter policyn att aldrig lämna några nycklar i fordonet och låsa när vi går ur. Vi har alltid varit noga med det och det ska vi fortsätta med, säger Jan Högström.

Även på Enköpings Åkeri har man sedan en tid tillbaka tydliga regler för sina anställda.

– Jag har predikat om det här väldigt länge, vi skriver det alltid i våra nyhetsbrev och påminner om det för jämnan. Man får aldrig lämna nycklarna i lastbilen. Det som hände är fruktansvärt och alla chaufförer tänker nog på det, säger Sven Liljander, vd vid Enköpings Åkeri.

Vid Uppsala stadsbud upplever man att medvetenheten inom branschen blivit bättre på senare tid.

– När jag började köra så tog man aldrig ur nyckeln ur bilen, men i dag är alla mycket mer noggranna. Jag tror det beror på att stölderna har ökat väldigt mycket, säger Tobias Larsson, delägare i Uppsala stadsbud.

Efter fredagens dåd i Stockholm meddelade transportbranschen att man vill att stulna lastbilar ska stänga av sig automatiskt när de kommer för långt från föraren.

– Vi föreslår ett nödstopp om en obehörig kör en lastbil. Sedan vi gick ut med detta har jag fått åtskilliga förslag från uppfinnare och chaufförer. Det verkar finnas både idéer och en stor vilja att medverka till att lastbilar inte kan kapas hur som helst, sade Ulric Långberg, branschchef på Sveriges Åkeriföretag, till TT.

Förslaget välkomnas av verksamma i Uppsala.

– Absolut, det är inte helt fel. Alla sätt som gör det säkrare för våra förare välkomnas, säger Jan Högström vid Expresservice.

LÄS MER: Branschen vill ha stöldspärr på bilar

Det var i fredags som en lastbil tillhörande Spendrups stals i samband med en varuleverans i Stockholm city. Chauffören hoppade av och gick bakom bilen för att hämta varorna. Plötsligt hoppade en maskerad man in i bilen och körde därifrån. Chauffören försökte stoppa mannen och blev då lätt påkörd. Kort därefter körde lastbilen in i folkmassan på Drottninggatan där fyra personer dog och flera skadades.

Direktrapport: Det senaste om attacken i Stockholm