Många sexövergrepp begås mot jämnåriga

Ett sexuellt övergrepp bedöms ofta som mindre allvarligt om förövaren är jämnårig med offret. "Det innebär ett svek från vuxenvärlden", säger en professor i psykiatri.

Uppsala2017-05-22 06:00

Carl Göran Svedin, professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Linköpings universitet, har gjort flera undersökningar om sexövergrepp och unga. En slutsats är att handlingen upplevs som lika kränkande, oavsett om förövaren är gammal eller ung.

– I allmänhet fokuserar samhället på de sexbrott där en vuxen förgripit sig på barn. Detta trots att vi vet att en stor andel av de sexuella kränkningarna utförs av någon som är i ungefär samma ålder som den drabbade och att det upplevs som ett lika svårt övergrepp.

– Ofta är det tjejer som utsätts och de kan bli nonchalant bemötta med ord som "Man vet ju hur killar är", säger Carl Göran Svedin.

I de undersökningar han gjort bland elever som går sista året på gymnasiet har ungefär 10 procent av killarna och 30 procent av tjejerna svarat att de någon gång råkat ut för sexuella övergrepp, vilket innefattar allt från tafsande till våldtäkt.

Hur ska då sexbrott bland unga stoppas? Carl Göran Svedin tycker att skolans sexualundervisning måste förbättras. Han konstaterar att ungdomar idag kan mycket om könsorganens fysionomi, kondomanvändning och liknande men menar att det finns brister när det gäller hur killar och tjejer ska behandla varandra.

– Det borde införas någon form av relationskunskap inom sexualundervisningen där eleverna får lära sig bland annat vad som är rätt och fel när de umgås. En kille kan till exempel vara tänd på en tjej men han måste få veta att det är fel att tjata sig till sex, att ett nej är ett nej.

Det har ju pratats om jämställdhet i årtionden, men killar fortsätter att tafsa på tjejer. Varför har vi inte kommit längre?

– Den formella jämställdheten, som att många män tar ut pappaledighet, har kommit långt. Men när det gäller att prata om känslor och attityder kring jämställdhet finns det inga arenor, därför måste vi vuxna diskutera mer med unga om vad som är jämställd sexualitet. Killar testar sin sexualitet och man kan förstå att det känns spännande för dem men det måste ändå finnas en uppfostran kring hur man beter sig.

I sina undersökningar har Carl Göran Svedin konstaterat att bara runt tio procent av de unga som utsätts för sexbrott gör en polisanmälan. Som orsaker anger han bland annat att förövaren i många fall är en jämnårig som den drabbade känner och att det kan vara obehagligt att anmäla en bekant.

–  Även när det handlar om att få fler att anmäla måste vi prata mer om de här frågorna, framhåller han.

Ny sexrapport

I maj 2017 publicerade Folkhälsomyndigheten en enkätundersökning om sex som besvarats av 7 755 personer i åldersgruppen 16–29 år.

54 procent av tjejerna och 27 procent av killarna hade utsatts för någon sexuell handling mot sin vilja.

De vanligaste handlingarna var:

Blivit berörd på kön eller bröst mot sin vilja. Det hade 42 procent av tjejerna och 16 procent av killarna varit med om.

Utsatt för blottning. Tjejer 21 procent. Killar 10 procent.

Ofrivilligt vaginalt samlag. Tjejer 18 procent. Killar 7 procent.

Oralsex. Tjejer 14 procent. Killar 7 procent.

Skolinspektionen fått i uppdrag av regeringen att se över sexualundervisningen i grund- och gymnasieskolan och komma med förslag till förbättringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om