Med start söndag den 10:e december övergår UL till en ny tidtabell. Bland ändringarna återfinns nya hållplatser, sammanslagna busslinjer och bättre matchning mellan Upptåget och SL-pendeln till Stockholm.

– Anledningen att vi gör tidtabellsskifte nu är för att många tågbolag i Europa gör förändringar i sin tabell den andra helgen i december. Vi gör därför förändringar för att bättre stämma överrens med tågtrafiken i resten av EU, säger Sture Jonsson, presschef på UL.

Tabelländringen för Upptåget innebär att resenärer som reser på sträckan mellan Gävle - Uppsala får mer tid på sig att byta till pendeltåget mot Stockholm. Den nya tabellen innebär att resenärer har två extra minuter på sig att byta tåg. Ändringen är en följd av att SL övergår till en ny tidtabell där pendeltåget mellan Uppsala och Stockholm avgår fyra minuter tidigare.

– Nu när järnvägen är klar mellan Storvreta och Uppsala går det lite snabbare att köra in, nu tar det åtta minuter istället för elva minuter. Vi har därför justerat tabellen så det är sju minuter mellan tågen istället för som nu, fem minuter.

Till exempel påverkas morgontrafiken där Upptåget från den 10:e december anländer till Uppsala C klockan 07.17, enligt den gamla tabellen anländer tåget klockan 07.21. Pendeltåget mot Stockholm avgår efter den 10:e december klockan 07.24, enligt den gamla tabellen avgår tåget klockan 07.26. Det innebär att resenärer som åker med Upptåget har sju minuter på sig att byta till pendeln mot Stockholm från och med den 10:e december.

Även busstrafiken påverkas av den nya tabellen. Busslinjerna 863 och 866 på sträckan Östervåla - Heby slås samman och ersätts med den nya linjen 867. Stadsbusstrafiken i Uppsala får ett antal återinförda hållplatser och en del av dem byter även namn.

Ytterligare information om de förändrade tidtabellerna finns på UL:s hemsida.