Mjöd dracks det mycket av i Sverige under vikingatiden, men sedan dess har svenskarna till stor del gått över till öl. Under Mjödfestivalen på Odinsborg kommer dock Uppsalaborna få pröva på den uråldriga drycken. Festivalen äger rum mellan 20 och 29 juli och arrangeras av mjödtillverkaren Mjödhamnen tillsammans med Katarina Leijon i Odinsborg. Under tio dagar ska besökare ha möjlighet att ta del av underhållning och servering av olika dryckessorter. På plats kommer det finnas bland annat polskt, danskt och amerikanskt mjöd. Även lokala mikrobryggare av öl kommer att vara på plats.
Mjöd, som ofta förväxlas eller liknas vid öl, har mer gemensamt med vin. Det görs på honung med till exempel fruktsaft eller bär och får en len och mild karaktär med tydlig honungsdoft.
– Det är ungefär lika starkt som vin och bör drickas på samma sätt, säger Johan Pihl, en av arrangörerna.
Mjödtraditionen har inte hittat riktigt till Sverige, men Johan Pihl hoppas på ett genombrott i framtiden.
– Det går långsammare än vad jag hoppades på när jag startade företaget 2007, men det blir mer populärt. I USA tog det kanske 20 år efter att mikrobryggerierna exploderat innan mjödet slog till, så det borde ge en fingervisning över hur lång tid det kan ta här, säger Johan Pihl.
Han förklarar att det svampangrepp som lett till att restaurang Odinsborg renoveras, inte kommer att påverka evenemanget. Anledningen till att festivalen förläggs här beror på Gamla Uppsalas historiska anor, enligt Johan Pihl.