Krönika Hamnade mitt i det förflutna på en middagsfest i ett av Uppsalas nybyggda hus häromkvällen. Hela spellistan var från 80-talet. Inte min idé om lycka precis!

Jag gillar nutida musik och nog var väl 80-talet en mellanperiod musikaliskt sett.

Men det blev sjukt kul!

Alla skrålade med och kom ihåg texterna komplett av någon bisarr anledning. Låtarna väckte en massa minnesbilder; en av oss hade klappat Bryan Adams under en konsert medan vi andra kom att tänka på gamla ex och den sista dansen.

Vi lovade varandra att lyssna på artisterna dagen därpå, men det löftet bröt jag. Så bra var inte Alphaville, Billy Idol, Soft Cell, Milli Vanilli och Simply Red i dagsljuset 2017.

Nej, det var inte bättre förr. Inte maten heller. Det var förr som de djupfrysta blandningarna med ärtor, majs och paprika tog Sverige med storm. Inget konstigt! Det fanns inte mycket annat grönt att välja mellan. Bara grillad broiler kunde konkurrera i modernitet.

Det vi åt mest på 60-talet var det som i dag kallas kolhydrater och som nästan ingen vill stoppa i sig: bröd, potatis och sås med mjölredning. Proteiner som kött, fisk och pålägg var det så snålt med att det hade ett eget ord: sovel.

Nej, det var inte bättre förr. Maktens män - ja, det var nästan bara män - var mer auktoritära och talade ett språk som folk inte förstod. Våra föräldrar sprutade DDT på myrorna och asbest fanns i husväggarna. Vi barn skulle vara tysta och alla hemmafruar var inte lyckliga. I världen pågick kalla kriget mellan Sovjet och USA och det var ofta terroristdåd i Europa. Precis som nu fanns blottare, mobbare och de som tog sig rätten att ha sex med folk utan samtyckte.

Nej, det var inte bättre förr. Jag blir så trött på allt förhärligande av hur det var förr. Somliga har dunkla motiv – kanske vill de bevara, stänga in, bygga murar och rasera lagar som skyddar människors hälsa och liv – och passar på nu när vi är extra mottagliga. För det är vi! Enligt en Sifo-mätning är 54 procent av svenskarna mer oroliga inför framtiden i dag jämfört med för ett år sedan. Är man rädd blir man svag och då kan förr framstå som tryggt alternativ. Framtiden kan verka skrämmande men hur läskigt vore det inte om dåtiden kom tillbaka.