Sommaren är här och det är nu som intresset är som störst att köpa ett fritidshus inför den stundande semestern.

Siffror från Svensk Mäklarstatistik visar att priset på fritidshus stigit med sex procent i Uppsala län det senaste året. Snittpriset för ett fritidshus under den här perioden var 1 190 000 kronor och hade ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 20 624 kronor.

Prisökningen har varit störst i Heby - 19 procent - tätt följt av Tierp, där priserna stigit med 14 procent. I Enköping har däremot priserna sjunkit med två procent under en tolvmånadersperiod.

– I Uppsala kommun har prisutvecklingen varit försiktig det senaste året men tittar vi på grannkommunerna, Tierp och Heby, har prisutvecklingen sett betydligt bättre ut. Det kan bero på att priserna där är lägre och att man som köpare får mer för pengarna. Fritidshus som både är vinterbonade och ligger nära vatten kan dock sticka iväg i budgivningen, säger Katarina Wiksell, mäklare på Mäklarhuset i Uppsala.

Även i riket har marknaden för fritidshus varit problematisk för att börja klättra uppåt, 7,4 procent senaste året.

– Fritidshusboende är ju någon form av lyxkonsumtion och inget man måste ha. Med dagens amorteringskrav har det blivit tuffare att få lån. Det har dämpat marknaden för fritidshus under en längre tid, säger Hans Flink, marknadsansvarig på Svensk Mäklarstatistik.

En snabb sökning på Hemnet visar att 114 fritidshus ligger ute till försäljning i länet just nu.

Billigast är ett hus på 42 kvadratmeter och 4 305 stor tomt i Månkarbo, för 275 000 kronor. Det beskrivs som "ett fritidshus med ypperligt läge för den händige att ta vid och börja resan mot sitt drömboende”.

Det dyraste sommarstället finns i Stenskär, Öregrund för 3 900 000 kronor och marknadsförs som ”vackert beläget i rofylld miljö vid havet”.

Enligt SCB finns det 17 651 fritidshus i Uppsala län och 114 fritidshus till försäljning kan därför tyckas magert. Men Elsa Johansson, mäklare på Fastighetsbyrån i Uppsala, menar att utbudet är "ganska bra".

– Det som märks är att många ser en potential i att köpa ett fritidshus för att sedan göra om det till året runt-bostad. Ligger det nära allmänna kommunikationer kan det bli väldigt attraktivt, säger Elsa Johansson.

Enligt SCB väljer var femte köpare att bosätta sig eller åtminstone att folkbokföra sig på det nyinköpta fritidshuset. Drygt hälften är ensamstående och sju av tio saknar hemmavarande barn. En fjärdedel av dessa köpare är under 30 år, vilket förklaras med att det är personer för vilka fritidshuset blir det första egna boendet.

Även Johan Löfving, vd på Svensk Fastighetsförmedling ser en tendens till att folk köper ett fritidshus som kan göras om till permanentboende. Särskilt märks det i Uppsalas kransorter som till exempel Knutby, Järlåsa och Vattholma.

– Det blir ett alternativ i en region med stor brist på bostäder och kan bli det första steget i bostadskarriären till ett eget hus. Det är en egen liten marknad här och det gör att priserna ibland kan gå upp i Uppsalaregionen där man har den övriga villaförsäljningen som referens, säger Johan Löfving.

I Uppsala län har Östhammar de högsta priserna på fritidshus, där det är nära till hav. Där är snittpriset 1 571 000 kronor, att jämföra med Tierp, där snittpriset är 815 000 kronor.

– Men marknaden är nyckfull. Nu senast sålde jag ett fritidshus i Almunge med stor tomt, utan vatten och avlopp och med stora renoveringsbehov. Intresset var enormt med 40 spekulanter och slutpriset efter budgivning landade på nära det dubbla. Där fanns det köpare som kände att de ville fixa till huset och sätta sin egen prägel, säger Elsa Johansson på Fastighetsbyrån i Uppsala.