Nej till nazism på våra gator. Det är namnet på den demonstration som ska hållas i dag tisdag på Stora Torget i Uppsala. Bakgrunden är det tumult som utbröt nyligen på samma plats när medlemmar i nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, drabbade samman med en demonstration mot människohandel. Fler anmälningar om misshandel mot NMR-anhängare gjordes efteråt.

Det här är inte enda gången i år NMR haft aktiviteter i Uppsala. De har delat ut flygblad i postlådor på flera platser i Uppsala län och genomfört aktioner i Uppsala city. De har också haft ett uppmärksammat riksmöte i Åkerlänna bygdegård, och gjort en aktion mot en ridklubb i Tierp som engagerat sig i ett integrationsprojekt.

På riksplanet har NMR fått mycket uppmärksamhet efter sitt första majtåg i Falun, sin närvaro under politikerveckan i Almedalen och för sin demonstration i Göteborg.

Artikelbild

Nyligen uppstod tumult med polisanmälningar som följd när NMR delade ut flygblad samtidigt som en annan demonstration pågick på Stora torget i Uppsala.

Enligt stiftelsen Expo, som granskar högerextrema grupper, har NMR en tid bakom sig där man vuxit och blivit aktivare och både på nationell nivå och i Uppsala län ökade rörelsen sina aktiviteter dramatiskt 2016 i förhållande till året innan. En tydlig förklaring finns till att rörelsen gått framåt: Svenskarnas parti lades ned 2015.

– NMR har knutit till sig många som funnits hos dem eller i deras nätverk, säger Jonathan Leman, researcher på Expo.

Men det har också tillkommit helt nya personer, som haft NMR som det tydliga alternativet när andra rörelser inom vitmakt-miljön försvunnit.

– NMR har sina kärnaktivister och sina aktiva medlemmar och sedan följer en svans som hakar på den organisation inom miljön som gäller för stunden. Och det har varit NMR en tid, säger Jonathan Leman.

I en kartläggning som Expo gjorde 2016 av de aktiva i NMR visade det sig att en fjärdedel var dömda för vålds- eller vapenbrott under 2015. Över hälften var dömda för brott någon gång. Antalet personer de identifierade som mer aktiva än, som Jonathan Leman säger, "att bara gå i första majtåget" var 159 personer, en summa som alltså ser ut att ha växt sedan dess.

Men har NMR något inflytande i samhällsdebatten i dag? Jonathan Leman tycker inte att svaret ska vara alarmistisk, men inte heller naivt.

– Vi får inte vifta bort dem, de ska tas på allvar. Samtidigt är det viktigt att betona att de befinner sig långt från sitt mål att välta demokratin.

Den enskilde bör betänka att anhängarna är ett hot mot dem som kommer i deras väg.

– De som är ute på aktioner är de våldsammaste, det ska man tänka på när man möter dem. Det vet ju ni i Uppsala.

Händelse han refererar till är den misshandel på gågatan i Uppsala 2014 som tre nazister senare dömdes för. Polisen lade först ned utredningen, men efter att UNT grävt i fallet tog polisen upp utredningen igen vilket ledde till åtal och fällande domar i flera instanser.

NMR är organiserat i vad man själv kallar Nästen och kampgrupper. Uppsala med omnejd hör till ett större område i Mellansverige som kallas Näste 1. Mer lokalt verkar kampgrupp 106. På sajten Nordfront läggs kontinuerligt bilder upp från deras aktioner. Det kan handla om flygbladsutdelning i Storvreta eller i Uppsala city, eller en kort rapport om ett träningstillfälle i ett utegym. Hur stor rörelsen är i just det här geografiska området finns inga uppgifter om just nu.

Jonathan Leman beskriver rörelsens utveckling som att de gått ur sin inåtvända, sektliknande tillvaro, och istället försökt axla rollen som den enade fronten utåt och det enda alternativet för radikala nationalister. Men NMR har börjat få konkurrens igen.

– Det har kommit alternativ dit en del kända namn knutit sig. NMR har börjat kritisera de här nya konkurrenterna. Med det är vi på väg mot det normala igen, där vitmakt-grupperingar konkurrerar och inte sällan grälar,säger Jonathan Leman.