Vid 14-tiden fick en äldre man i Östhammar besök av en för honom okänd kvinna. Kvinnan sa att hon var törstig och bad mannen om vatten. När han gick in i köket passade en annan person på att ta sig in i bostaden och lyckades stjäla 7 000 kronor.

LÄS MER: Bestals på plånbok

Flera liknande stölder har inträffat den senaste tiden, under torsdagen rapporterades om ett annat åldringsbrott i Gävle och enligt polisens anmälningsstatistik ökar den här typen av stölder. Varje dag anmäls mellan 5 och 10 stölder ur äldres hem i Sverige.

– De som ägnar sig åt denna typ av åldringsbrott är extremt brottsaktiva just nu. De rör sig över stora delar av landet vi har också sett att de är mer bryska och tränger sig in i bostaden, säger polisen Mats Wahlberg vid polisens Circagrupp som har ett nationellt uppdrag att identifiera, samordna och utreda seriebrott mot äldre, i ett pressmeddelande på polisens hemsida.

Sättet att ta sig in i bostaden varierar. Tjuvarna kan be om vatten till sig själva eller till ett barn. Det är också vanligt att de utger sig för att vara massör eller läkarstudent från en vårdcentral.

Polisen ger tips på hur äldre kan skydda sig:

- Ha ytterdörren låst även om du är hemma.

- Var vaksam om någon ringer på och du inte väntar besök.

– Är du minsta osäker - öppna inte dörren.

- Förvara inte kontanter eller värdefulla smycken lättillgängligt i hallen eller sovrummet där tjuvarna brukar leta först.

Det är också viktigt att göra en polisanmälan så fort som möjligt för att kunna utreda brottet.