Spelet Pokémon Go har skapat en stor hajp runtom i världen.

– Det är ett spel där man går runt i den verkliga världen och letar efter små gömda djur, säger Annika Waern som är professor i människor-datorinteraktion.

Ett spel som kräver att användaren ger sig ut i det verkliga livet är inget nytt. Men aldrig tidigare har ett sådant spel haft så pass stort genomslag, menar Annika Waern.

Artikelbild

– Det beror på två saker. De flesta känner till vad Pokémon innebär och förstår då i princip direkt hur man ska spela spelet. Sedan har intresset kring den här typen av spel byggts upp under en längre tid.

Trots att spelet inte släppts officiellt i Sverige än så finns det redan flera spelare i Uppsala. Det på grund av ett kryphål i systemet som gör det möjligt att installera spelet redan idag.

– Det är fullt med folk som spelar i Uppsala. När jag var ute och kollade igår så var alla träningsplatser aktiva så folk är där och spelar. Det kommer ju säkert att tillkomma en stor mängd spelare när det släpps på riktigt men det går bra att spela redan nu, säger Annika Waern.

Enligtuppsalaproffesorn har det redan rapporterats om stora folksamlingar av pokémon-gamers på Södra station i Stockholm. Kanske är det bara en tidsfråga innan situationen blir densamma i Uppsala.

Artikelbild

| Annika Waern är professor på Uppsala universitet vid institutionen för informatik och media.

– Jag har inte mött så många på stan men snart kanske vi ser en massa folk som står vid statyn utanför stationen och håller på.

Spelet har mötts av kritik. Bland annat för att det skapar ett "zombieliknande" beteende. Det finns även rapporter om att rånare använt appen som lockbete och att museum upprörts efter att spelare agerat respektlöst.

– Vi skäller inte på Telia bara för att de tillhandahåller SMS-tjänster. Du kan göra dumheter men det är faktiskt spelarnas eget ansvar. Där saker och ting måste tas på allvar ska man inte vara och spela och leka, avslutar Annika Waern.