Det var den 2 mars som civilklädda poliser tog sig in på två olika thaimassagesalonger i Uppsala. Efter flera razzior mot olika adresser i Uppland kunde två kvinnor gripas.

LÄS MER: Kopplerihärva avslöjad

LÄS MER: Sju av tio salonger sålde sex

Artikelbild

 

– Det rör sig om en större insats som förberetts under en längre tid. Vi har haft lokalerna under uppsikt och bedrivit spaning, sade Christer Nordström, Uppsalapolisens presstalesperson, till UNT.

Urban Olsson är gruppchef för områdespoliser i Uppsala, det är hans grupp som drivit ärendet tillsammans med åklagare som förundersökningsledare.

– Ärendet är initierat sedan nio till tio månader tillbaka och vi har skött detta ganska lågintensivt som ett sidouppdrag bland mycket annat och det är därför det dragit ut lite på tiden, säger han.

Ett liknande tillslag gjordes i Sundbyberg under våren 2015. Uppsalapolisen valde att invänta domen som meddelades i höstas för att se hur Solna tingsrätt resonerade.

– Det var nyttigt att se hur man resonerade kring den bevisning som lades fram och om vi i så fall behövde göra några kompletterande insatser. Vi gjorde bedömningen att vi inte utsatte någon för uppenbar fara om vi avvaktade med ett ingripande.

Enligt Urban är det flertalet tips som lagt grunden för misstanke om att det ska ha erbjudits sexuella tjänster på de två salongerna.

– Det finns ju väldigt många seriösa massagesalonger i stan också, så det är ju inte så att vi börjar undersöka på måfå. Väldigt mycket polisiärt arbete utgår från tips från olika håll, säger han.

Tipsen var så pass bra att man bestämde sig för att bedriva spaning mot salongerna.

– Men det är en svår spaning att bedriva. Folk går in och är där mellan en halvtimme eller en timme och kommer sedan ut. Det säger inte så mycket, så därför måste man komplettera med fler utredningsinsatser, som exempelvis bevisprovokation.

Vad innebär bevisprovokation i det här fallet?

– Exempelvis att man går in på salongen och låtsats vara kund. Man bokar en massage och ser om man blir erbjuden några sexuella tjänster.

Och det förekom sådana erbjudanden?

– Det stämmer.

I dag sitter två kvinnor häktade misstänkta för grovt koppleri respektive medhjälp till grovt koppleri. Att brottet rubriceras som grovt beror på omfattningen, det har förundersökningsledaren Tomas Eriksson berättat för UNT tidigare. Enligt honom utesluter man inte heller att flera gripanden kan komma att ske i ärendet framöver.