På måndag ställs två kvinnor inför rätta vid Uppsala tingsrätt, misstänkta för att ha organiserat koppleriverksamhet vid två salonger för thaimassage. Enligt åtalet har den kvinna som drivit salongerna ekonomiskt utnyttjat personer som sålt sex medan en medhjälpare till henne främst ska ha hanterat pengar från sexhandeln.

LÄS MER: Kvinnor åtalas för koppleri

UNT har läst den hemligstämplade förundersökningen där det ingår förhör med kvinnor som arbetat på massagesalongerna. Efter att inledningsvis förnekat har fem av massörerna medgett för polisen att de sysslat med att sälja sex.

Enligt ett par av kvinnorna började sexhandeln med att ägaren till salongerna en dag samlade massörerna till ett möte och sa att de kunde erbjuda kunderna sextjänster om de ville tjäna lite mer pengar. Salongägaren ska ha förklarat att hon behövde pengar för att bekosta sina barns utbildning i Thailand. Enligt åklagaren har den huvudåtalade kvinnan tjänat över en halv miljon kronor på den olagliga verksamheten.

Det finns inget i förhören som tyder på att de anställda ska ha utsatts för direkt tvång. En kvinna uppger dock att hon först sa nej till att utföra sexuella tjänster eftersom hon var tillsammans med en kille. Men efter en del tjat från salongägaren gav hon med sig.

En stor del av massagetjänsterna vid de båda salongerna har varit helt utan sexuella inslag. I de fall det rört sig om sextjänster ska kvinnorna ha onanerat åt manliga kunder. Merparten av ersättningen för de sexuella tjänsterna har massörerna fått behålla medan resten gått till salongens ägare, enligt de anställda.

Flera kvinnor lämnar samstämmiga vittnesmål om långa arbetstider mot usel lön. En massör berättar att hon hade i uppdrag att vara tillgänglig för massage från klockan 9 på morgonen till 20 på kvällen under veckans alla dagar. För det ska hon ha fått 4 000 kronor i månaden före skatt.

När polisen frågar vad hon tycker om sina arbetsvillkor svarar kvinnan att hon bott på salongen och inte haft några alternativ. Dessutom har hon trivts med sitt arbete. Hon jobbade på salongen för att kunna återbetala skulder i Thailand.

Det verkar ha funnits ett system på salongerna där en månadslön på 4 000 kronor per anställd redovisades till Skatteverket oavsett hur mycket pengar massörerna mottagit. Om kvinnorna inte lyckats få in 4 000 kronor på en månad har de fått ge salongägaren pengar ur egen ficka för att täcka mellanskillnaden. Om de haft många kunder och överskridit gränsen på 4 000 kronor har de fått överskottet i kontanter.

De båda kvinnorna som åtalats för grovt koppleri respektive medhjälp till samma brott hävdar att de är oskyldiga.