Mellan klockan 10 och 14 på lördagen får allmänheten möjlighet att besöka ambulansen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Vi vill ta chansen att visa upp vår verksamhet och berätta om vad vi gör. Vi syns ganska mycket ute i samhället och många undrar nog hur ambulansens arbete egentligen fungerar i dag, säger Kristofer Erling, biträdande avdelningschef vid ambulansen i Uppsala.

Ambulanspersonal kommer att finns på plats under dagen, även sjukvårdens larmcentral och luftburen intensivvård kommer att ha personal på plats. Det kommer att vara möjligt att titta in i ambulansens katastroftält och kika på den så kallade stabsutrustningen, som används vid större olyckor.

– Tanken är att visa upp olika delar av vår verksamhet. Många har nog också frågor om hur vi arbetar och de frågorna ska vi försöka svara på, säger Kristofer Erling.

Personal på plats kommer även att ge tips och råd kring hur man genomför hjärt- och lungräddning och för barnen blir det pyssel och tipspromenad.

Ett antal uppvisningar kommer också att hållas under dagen. Det handlar om iscensättningar av ambulansens arbete vid en trafikolycka och vid ett hjärtstopp.

Man ska även visa upp hur ambulansens bilar ser ut i dag och hur veteranbilar ser ut så att besökarna kan få en bild av hur ambulansen har utvecklats genom åren.

– Precis som resten av vården utvecklas vårt arbete och vår utrustning ständigt, säger Kristofer Erling.