En man i 45-årsåldern var först ut att ställas inför rätta, misstänkt för att ha köpt sex av unga flickor i Uppsala. Mannen är åtalad för att vid sex tillfällen ha betalat för sexuella handlingar av två flickor under 18 år som prostituerat sig via nätet. Sexköpen har enligt åtalet skett i mannens bostad och i en bil på olika platser i Uppsala.

Mannen är åtalad för köp av sexuell handling av barn. Under den öppna delen av förhandlingen nekade han till brott på samtliga punkter.

Torsdagens rättegång är den första i en rad fall där män står åtalade för att ha haft kontakt med unga flickor på nätet och betalat dem för sexuella handlingar. Totalt tolv män står åtalade. Någon av dem är även misstänkt för övergrepp i rättssak, efter misstänkt hot mot en av flickorna för att hindra henne att tala med polisen.

Bakom åtalen ligger bland annat polisens spaning efter prostitution på nätet i Uppsala. De misstänkta männen är enligt åklagaren i spridda åldrar och av olika bakgrund med olika yrken. Flera av dem har familj och barn.

Möten med flickorna har skett i männens bostäder, i källarrum, på hotell och i bilar. Bevisningen mot dem består av bland annat chattkonversationer på nätet och sms som uppges visa att parterna stämt träff för sex mot betalning.

Spaning och utredning har pågått under en längre tid som en särskild satsning för att komma åt nätprostitution och hjälpa flickorna bort från verksamheten. Enligt åklagaren har det varit helt avgörande att flickorna själva berättat om fallen, för att kunna väcka åtal. Rättegångarna kommer att pågå under den närmaste månaden och hålls bakom stängda dörrar för att skydda flickornas identitet.