När Firas Aljichi kom till Uppsala från den syriska huvudstaden Damaskus under hösten 2015 fick han lära sig svenska genom det privata initiativet "Svenska för alla". Där kom han i kontakt med Anna Hedin, och sedan dess är de goda vänner. Nu har de startat den Svensk-Syriska Kulturföreningen tillsammans.

– Det är för både svenskar och syrier. Det finns fördomar från båda håll och det här är ett sätt att lära känna nya människor. Man kan komma utanför den bubbla där man bara träffar folk med samma tankar och idéer som en själv, säger Anna Hedin, ordförande i den nya föreningen.

Även om Anna Hedin är ordförande var det Firas Aljichi som först kom med idén. Efter några månader på "Svenska för alla" fortsatte en grupp svenskar och syrier att träffas för att prata om demokrati och jämställdhet, och nu vill Firas Aljichy att fler syrier ska få samma möjlighet som han fick när han kom till Uppsala.

– Jag hade tur som fick hjälp med språket och att förstå det svenska samhället. Alla fick inte den chansen. Många syrier som jag känner har inga jobb, men med språket öppnas en dörr, säger Firas Aljichi.

Föreningen är tänkt att bli en mötesplats där svenskar och syrier ska lära sig mer om varandras kulturer. Planerna inkluderar bland annat läxhjälp och firande av olika högtider, men framförallt mycket diskussion.

– Även om man inte alltid håller med varandra så är det bra med diskussion och reflektion. Jag håller inte med Faris i alla frågor, men jag vet att han är snäll och omtänksam. Man måste inte alltid hålla med varandra för att bli vänner.

Svensk-Syriska föreningen har registrerats hos skatteverket och är officiellt redan startad, men lördagen den 28 oktober drar det igång på riktigt med en kick-off i Vaksalaskolans matsal. Där ska styrelsen presenteras och ta emot förslag på aktiviteter som föreningen kan genomföra. Både Firas och Anna har goda förhoppningar om att föreningen kan göra skillnad i framtiden.

– Man får ta det steg för steg men förhoppningsvis kan det bli något riktigt stort, säger Faris Aljichi.

– Jag hoppas att det ska leda till nya vänner och en ökad respekt för varandra. Det räcker med att några börjar för att det ska skapas ringar på vattnet, säger Anna Hedin.