Det var i samband med regnkaoset söndag 29 juli som de hörde av sig och berättade om översvämmade villakällare på Nya Valsätravägen i Uppsala.

– Jag ska inte ta åt mig hela äran. Inititalt var det min son som skrev ihop en berättelse på datorn om vad som hänt, och sedan mejlade han den till er, säger en glad och överraskad Erik Bolund..

– Och Albin är jätteglad. Han fick glädjefnatt när han hörde om det här.

Erik Bolund bor granne med de två villor vars källare blev översvämmade, och var själv engagerad i att ösa bort allt vatten som samlats både i villakällarna och på gatan utanför. Grannarna i området gick samman för att hjälpa de utsatta husägarna och öste vatten tillsammans i timmar, berättar Erik Bolund.

– Det var vatten överallt, och uppemot 3 decimeter på vägen utanför. Vid garageuppfarten nådde vattnet upp till midjan.

För någon snabb hjälp av proffs fick de drabbade villägarna inte.

– Den ena grannen fick under kvällen en avfuktare av sitt försäkringsbolag, men den andra grannen fick ingen hjälp förrän efter helgen.

Nu när Erik Bolund fått lite perspektiv på den stora översvämningen har han funderat på anledningen.

– Jag tror att en bidragande orsak till att det gick som det gick var att brunnarna på gatan var igentäppta med mängder av löv – värmen har ju gjort att många träd tappat bladen. Först när vi hade krafsat bort löven började vattnet rinna undan, men vi var tvungna att upprepa proceduren hela tiden eftersom löven sögs tillbaka, säger Erik Bolund.

Har du som läser det här också ett tips? Mejla oss på 72018@unt.se och ha chansen att belönasmed 2500 kronor för ditt tips.