Hela Uppland är full av Linnéavtryck. Det finns Linnéstigar, museer, statyer, växter i Botan och annat som minner om den stora Blomsterkungen.

Men ett ställe är något av en doldis: Linnés kammare, 14 kilometer från Uppsala.

Här finns en hantverksbutik med kläder, lammskinn, konsthantverk och inredning, samt kafé, eget gårdsbageri, galleri och loppis.

Artikelbild

Drömställe. Konstnären och formgivaren Kerstin Landström, som driver Linnés kammare, har förverkligat en dröm med Linnés kammare. – Jag började 2012 och det var trögt i starten men nu har det lossnat, verksamheten har vuxit och fler hittar hit, säger hon.

– När jag startade var det ont om besöksmål i trakterna kring Jumkil, berättar konstnären Kerstin Landström, som driver verksamheten sedan 4,5 år tillbaka.

Nu närmast har hon planer på att samla information om gården och platsens koppling till Linné.

– Alla som kommer hit frågar om det, säger hon.

Linnés kammare ligger på lantegendomen Vallhovs säteri och är privat mark.

Artikelbild

Anna Norling och Karl Sjöberg smaskar på varsin bulle, macka och kaffe från kaféet. De har cyklat från Uppsala och tagit vägen över Börje innan de kom ut på landsvägen vid Jumkils kyrka.

Astrid Skog, dotter till ägarna, är på väg in i mangårdsbyggnaden, en bred, pärlgrå träbyggnad från 1700-talet, när jag frågar om huset är öppet för besökare.

Det är det vanligtvis inte, utom just i dag när UNT är på besök.

Artikelbild

Lars Eriksson och Ellinor Johnsen med barnen Juni och Mira Larsdotter stannade till på väg hem från semester i huvudstaden. – Vi läste om det här stället, att det skulle vara ett smultronställe och det var det värt, säger Lars Eriksson.

Jag får en rundvandring på bottenvåningen, som rymmer en matsal och två salonger inredda med tidstypiska möbler.

– Vi hyr ut bottenvåningen för fester och i matsalen går det att fika när det är julmarknad, säger Astrid Skog och berättar att övervåningen har en stor garderob med en spännande historia.

Artikelbild

Besökare. Thomas och Margarete Ullström med springer spanieln Ludde, 10 år, njuter av en dagsutflykt med historiska förtecken.

Vi går upp till andra våningen och snirklar oss igenom små rum tills vi kommer fram till garderoben - eller rättare sagt kammaren. Det lilla skrymslet är tapetserat med handskrivna pappersdokument, troligtvis flera hundra år gamla.

Och nu kommer svaret på varför platsen heter Linnés kammare:

Artikelbild

Handskrivet. Astrid Skog visar på väggen där Blomsterkungen Carl von Linné har ett handskrivet herbarieark. Han ska också ha sovit över på platsen.

– Det sägs att Carl von Linné sov över här när han gjorde sin åttonde exkursion och var i Jumkil, Vi har hittat vad man tror är en anteckning från Linné, säger Astrid Skog och pekar på några handskrivna herbarieark på väggen.

Tänk om det är sant! Att det är Linné som skrivit ner några krumelurer på väggen.

Artikelbild

Linnés kammare är tapetserad med allt möjligt, här är det inköpslistor som har ett par hundra år på nacken.

– Ja, ingen vet ju egentligen så mycket men jag har ambitionen att rota fram dokument i Riksarkivet och komma närmare sanningen, säger hon.

Ute på gräsmattan står fikabord och stolar uppställda. Där står

Artikelbild

Stora matsalen inne i mangårdsbyggnaden på Vallhovs säteri.

Thomas och Margarete Ullström och ser belåtna ut. De har tagit med sig hunden Ludde, 10 år för att fika och gå runt i den mysiga miljön.

– Sen ska vi vidare på en nostalgitripp till Jumkil och Vänge, där jag spenderade somrarna som barn, säger Thomas Ullström.

Artikelbild

Salongen på Vallhovs säteri.

Anna Norling och Karl Sjöberg smaskar på varsin bulle, macka och kaffe från kaféet. De har cyklat från Uppsala och tagit vägen över Börje innan de kom ut på landsvägen vid Jumkils kyrka.

– Det gäller att hitta sina smultronställen, säger Anna Norling och tar en tugga av skinkmackan innan de far hemåt igen.