Under tisdagen hölls en mässa på Fyrishov för alla elever som går ut högstadiet i vår och som ska välja gymnasieprogram i höst. Även Sprintelever som får betyg för att kunna söka in på ett gymnasieprogram syntes i folkhavet i den stora idrottshallen.

En av besökarna var 15-åriga Kajsa Ström, som tagit med sig sin mamma Kristina Ström.

– Jag har ingen uppfattning alls vart jag vill gå så jag är här och kollar. Nu har jag fått en massa information men det känns svårt att välja, säger Kajsa Ström.

Artikelbild

| Vad är viktigast för dig när du väljer gymnasieprogram? Hanna Salomonsson, 15 år, Almunge: ”Att det känns kul och rätt. Jag har inte bestämt mig än men det lutar åt ekonomi.” Isa Lunneborg, 15 år, Almunge: ”För mig är det viktigt att det blir en bra skola där jag trivs. Det blir kanske samhällsprogrammet men jag tvekar fortfarande.”

Marie Nording, lärare på Alsike skola, hade tagit med sig tre klasser med sammanlagt 75 elever.

– De tycker att det är jätteroligt och har gått runt här i flera timmar. De flesta är säkra på vad de ska välja men det är alltid några som ångrar sig efter att ha varit här, säger hon.

Hon får många frågor från sina elever och menar att det viktigaste är att ingjuta mod i dem.

– De vill veta om jag tror att de kommer att klara av gymnasiet och jag svarar att det är klart! Att ge hopp är nog min främsta uppgift just nu.

Artikelbild

| Vad är viktigast för dig när du väljer gymnasieprogram? David Willebrand, 14 år, Uppsala: ”Att jag hamnar någonstans där jag känner att jag passar in och har något gemensamt med de andra i klassen.”

Lite som en förälder?

– Ha, ha, ja, jag kallar dem mina extrabarn faktiskt. De oroar sig över så mycket men jag säger att loppet inte är kört om de väljer fel. Man kan alltid ändra sig och allt står inte och faller med gymnasievalet.

Artikelbild

| Joel Segersam, 14 år, Uppsala: Vad är viktigast för dig när du väljer gymnasieprogram? ”Skolan ska ha bra rykte och bra lärare. Relationen mellan lärare och elever ska också vara bra och det ska finnas en kafeteria där alla kan umgås.”

De olika skolorna hade städslat några av sina elever för att berätta hur de tycker att det fungerar i praktiken. En av dem var Linda Agurell, som går tredje året på Katedralsskolans humanistiska program.

– Jag vill såklart att man väljer Katte. Det är den bästa skolan. Här finns ett rikt föreningsliv, bra lärare och en härlig stämning, säger hon.

Artikelbild

| Vad är viktigast för dig när du väljer gymnasieprogram? Jawid Amini, 17 år, Uppsala: ”Det är viktigt var skolan ligger, hur känd den är och vad den har för rykte. Det ska vara bra lärare och rektor, för då trivs eleverna.”

Tilda Rickmer från Grillska gymnasiets estetiska program argumenterade dock för att man ska välja hennes skola.

– Jag försöker ändra bilen av att det inte är så mycket plugg på ett estetiskt program. Många tror att det är för skoltrötta men det är högskoleförberedande och själv hade jag jättehöga meritpoäng. Alla sa att jag borde gå natur men jag valde min egen väg och satsar väldigt högt i skolan.

Realgymnasiets biträdande rektor Maria Strömberg fick många frågor under dagen. Skolan erbjuder hantverksprogrammet och naturbruksprogrammet.

Lovar du guld och gröna skogar?

– Nej, verkligen inte. Det handlar om att visa upp vad utbildningen handlar om och vad den leder till, säger hon.