Maria Weimer, folkpartistisk riksdagsledamot från Uppsala, är i Berlin just nu för att bevaka valet och hjälpa de tyska liberalerna, FDP, i sin kampanj.

Hon är född och uppvuxen i Tyskland och har kvar sitt tyska medborgarskap. Själv har hon redan poströstat, inte otippat på liberalerna, och hon hoppas de får ingå i en koalition med kristdemokraten Angela Merkels CDU.

– Det är fortfarande osäker vilket det tredje största partiet blir efter CDU och socialdemokraterna, SPD. Det bästa vore om det blir liberalerna, säger Maria Weimer.

Hon syftar på vilken roll Alternativ för Tyskland, AfD, kommer att spela. Partiet, som har en högerextremistisk inriktning, har gått framåt i opinionsmätningar och enligt mätningarna kan de bli det tredje största partiet.

– De kommer sannolikt att komma in i parlamentet för första gången. Men Merkel har lyckats hantera flyktingkrisen på ett skickligt sätt och kan nog mota bort dem, säger Maria Weimer.

Resultatet under söndagen tycks enligt de flesta bedömare redan vara klart. Angela Merkel kommer att vinna. Det är bra för Tyskland och det också bra för Sverige och Uppsala, tycker Maria Weimer.

– Det Sverige behöver är ett starkt EU och där har Angela Merkel spelat en ledarroll som vi dragit nytta av.

Hon syftar bland annat på Merkels asylpolitik, där Sverige varit med i en gemensam lösning i de EU-förhandlingar som varit.

En annan viktig aspekt är att Tyskland är Sveriges största handelspartner.

Åtta bolag i Uppsala län har dotterbolag i Tyskland och 18 tyska bolag har dotterbolag i Uppsala län. Därför är det tyska valet också viktigt för Uppsala, menar Maria Weimer.

– Vi är beroende av en stark fortsatt ekonomisk utveckling i Tyskland, något som Merkel står som garant för. Många företag i Uppsala län samarbetar med Tyskland och för dem betyder det mycket att Tyskland får en fortsatt stark ekonomisk utveckling, säger Maria Weimer.