Vårdföretag anklagas i fuskhärva

Uppsala kommun har stängt av och polisanmält ett vårdföretag med ett 80-tal anställda. Företaget anklagas för att ha tagit betalt för tjänster som inte utförts men polisutredningen har lagts ner.

Entré. Mellansvenska vård AB har sitt säte i Uppsala.

Entré. Mellansvenska vård AB har sitt säte i Uppsala.

Foto: Staffan Wolters

Uppsala2016-08-30 06:05

Mellansvenska vård AB har sedan 2013 utfört hemtjänst åt äldre personer i Uppsala på uppdrag av kommunen. Men sedan i juni, då avtalet upphörde, har kommunen avslutat allt samarbete med företaget och de drygt 90 vårdtagarna har flyttats över till andra hemtjänstbolag.

Redan i februari lämnade kommunen in en polisanmälan mot Mellansvenska vård för misstänkt bedrägeri.

– Det kom in uppgifter om att företaget inte utförde vad man fått betalt för och vi ville ha utrett om det rörde sig om ekonomisk brottslighet, uppger Yvonne Jonsson vid äldreförvaltningen.

UNT har talat med en tidigare anställd som säger att företagsledningen uppmanade till fusk.

– Vi blev tillsagda att registrera påhittade hembesök. Vi skulle också registrera att besöken hade pågått längre tid än vad de gjort i verkligheten. Vi sa att det inte var okej men fick till svar att vi skulle göra det ändå.

– På det här sättet skulle företaget få in mer pengar. I början gick vi med på det och har på så sätt medverkat till fusket men efter ett tag ville vi inte fortsätta. Jag har blivit förhörd av polisen och berättade då hur det gick till, säger UNTs källa som vill vara anonym.

Polisutredningen lades dock ner i juni med motiveringen att det inte gått att bevisa brott. Kommunen överväger att överklaga nedläggningsbeslutet.

– Men det är något vi ännu inte tagit ställning till, säger Yvonne Jonsson.

När avtalet för Mellansvenska vård löpte ut i juni vägrade kommunen att förnya kontraktet efter påstådd misskötsel. Här är några av kommunens anklagelser:

* Företaget har redovisat att en äldre man i Uppsala fått hembesök under fyra dagar i november 2015. Men enligt mannen var han då i Sundsvall.

* Kommunen har kontaktat en vårdtagare samtidigt som Mellansvenska vård registrerat att personal befunnit sig där på hembesök. Vårdtagaren har då uppgett att ingen från företaget fanns på plats.

* Istället för att som avtalat göra korta hembesök fördelat över dagen har företaget gått hem till vårdtagarna under längre pass. Därmed har de äldre inte fått den hjälp som kommunen betalat för.

* En anställd har varit inloggad för ett hembesök mer än tio timmar i sträck vilket lett till att kommunen mot reglerna fakturerats för den anställdes lunch och raster.

Enligt kommunen finns det även uppgifter om att en biståndshandläggare blivit hotad av företrädare för företaget, att en person som ville byta till ett annat hemvårdsföretag känt sig hotad samt att företagsledaren anställt anhöriga, vilket strider mot avtalet med kommunen.

Vd:n för Mellansvenska vård säger att företaget inte gjort något fel och att han kan inte förstå hur anklagelserna uppkommit.

– Det måste vara någon konkurrent eller någon annan som vill komma åt oss som hittat på detta och hört av sig till kommunen.

Att företaget ska ha debiterat kommunen för besök som inte ägt rum är enligt vd:n helt fel. Vad gäller att personalen inte gjort punktvisa besök hos vårdtagarna utan istället varit där i längre perioder säger han att det varit på kundernas önskemål.

– Kommunens biståndshandläggare har ett ansvar i detta. Om de upptäcker att en vårdtagare fått för långa hembesök borde de signalera och minska besökstiden, säger vd:n

Han uppger att företaget förlorat alla kunder och att de anställda fått övergå till andra vårdgivare till följd av att kommunen vägrat förlänga avtalet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om