Under en presskonferens på onsdagen meddelade Karolinska sjukhuset att två höga chefer vid sjukhuset tvingas ta time out. Orsaken är frågetecken kring de båda chefernas agerande under den så kallade Macchiariniaffären.

Under presskonferensen presenterades en utredning av kirurgen Paolo Macchiarinis transplantationer av konstgjorda luftstrupar. Flera patienter har avlidit och Paolo Macchiari har delgivits misstanke om grovt vållande till annans död.

Den ena av de båda chefer på Karolinska sjukhuset som ska ta time out är Ulf Lockowandt som arbetade på thoraxkirurgiska kliniken vid ett par av operationerna.

Artikelbild

| Visselblåsare. Efter sina avslöjanden i Macchiariniaffären blev det ohållbart för hjärtläkaren Karl-Henrik Grinnemo att stanna på Karolinska sjukhuset. Det är en av anledningarna till att han sedan några månader istället arbetar vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Under Ulf Lockowandtschefsskap arbetade bland andra thoraxkirurgen Karl-Henrik Grinnemo. Som UNT nyligen berättat började Grinnemo och tre andra läkarkollegor under 2011 att ana oråd och misstänkte att Macchiarini manipulerat fakta och ägnat sig åt forskningsfusk.

Läs UNTs artikel här

Men de fyra läkarna mötte stort motstånd från Karolinska sjukhuset när de slog larm och en av de som ska ha motarbetat Karl-Henrik Grinnemo var just den nu avstängde chefen Ulf Lockowandt.

I UNT-artikeln har Karl-Henrik Grinnemo vittnat om hur han efter att ha larmat hotades med omedelbart avsked. Motiveringen var att han utan tillstånd ska ha läst i journalerna för Macchiarinis patienter, något han säger är osant. En utlovad överläkartjänst försvann, han plockades bort från operationer och ströks från bakjoursarbete.

Trycket blev så starkt att Karl-Henrik Grinnemo till slut valde att lämna Karolinska sjukhuset och sedan i somras arbetar han istället vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Idag säger Karl-Henrik Grinnemo så här om Karolinska sjukhusets beslut att stänga av Ulf Lockowandt :

– Vi är tacksamma att sjukhuset äntligen erkänner sitt misstag inför patienter och anhöriga.

I övrigt vill han inte ge några kommentarer innan han läst den utredning som lades fram på presskonferensen.

Den externa utredaren Kjell Asplund som granskat Karolinska sjukhusets medicinska hantering av ärendet menar att visselblåsarna på sjukhuset behandlats illa.

Kjell Asplund anser att sjukhuset till en början fokuserade för mycket på påstådda journalintrång i stället för sakkritiken mot Macchiarini och hans verksamhet.