Jag älskar hälsosam och grön mat men är för den delen inte vegetarian. Sätter gärna tänderna i en blodig biff, men kan lika gärna vara utan rött kött för det mesta utan att jag tänker på det.

Proteinerna jag får i mig kommer från bönor, linser, magra och naturliga mejeriprodukter, ost, fisk och kyckling. Eftersom en stor del av mitt jobb innebär att inspirera andra att laga god och nyttig mat så vill jag att den ska se så lockande och aptitligt ut som möjligt på bild. Där har grönsakerna också en stor roll. Jag menar, hur sexigt är det med en fläskfilé på bild?

Vegetarisk mat har en oförtjänt tråkig präktighetsstämpel. Den hänger nog kvar sen sjuttiotalet och är väl värd att uppdateras. Jag brukar försöka undvika ordet vegetariskt. Det är för laddat. Varför ska man ens behöva dela in maten i vegetarisk och icke-vegetarisk? Det är väl bara att äta och inte fundera så mycket varför det inte är kött i maten jämt. Därför är det hög tid för att tänka om. Lite grann i alla fall.

Artikelbild

| Våga veggo med Liselotte Forslin. Lasagne.

Om vi åtminstone fick in en grön dag i veckan skulle det påverka vår hälsa och miljö betydligt. Jag har lagat några rätter som har massor med smak, ser fina ut och är lätta att göra. Bönburgaren är en hit. Min tonårskille är galen i dem och frågar ofta ”kan vi inte äta bönburgare snart”. Det är ett gott betyg.

Lasagnen med linser och mycket grönt är som vilken lasagne som helst. Jag bytte ut köttet mot linser. Av bekvämlighet tog jag en förpackning färdigkokta linser, men du kan givetvis koka själv. Välj några med fast konsistens i så fall, hoppa över de röda som blir mosiga.

Jag smaksatte bechamelsåsen med lite Chavroux, alltså bredbar chèvreost och några droppar vinäger för mer syra. Men du kan helt hoppa över båda delarna och göra en vanlig bechamel om du vill. Men jag tycker att det lätt blir barnmatsvarning av bechamel som lindar in alla smaker i lasagnen som i en mjuk filt. Det gäller att få balans, så ta i med smakerna i den röda såsen.

Den tredje rätten är en het trend bland matintresserade: hel bakad blomkål. Förra året var det hel bakad rotselleri, som är vansinnigt gott. Det här är en mildare variant.

Artikelbild

| Våga veggo med Liselotte Forslin. Bakat blomkålshuvud.

Jag lagade spänstiga puylinser till i en sallad med hyvlad morot och kramad rödlök. En varm ostsås med rostade hasselnötter som knaprig kontrast blir kanongott. Det här är en rätt som är kul att prova till helgen kanske.

Recept

Artikelbild

| Våga veggo med Liselotte Forslin. Liselotte handlar grönsaker.

Bönburgare med grov guacamole och balsamicostekta tomater

4 portioner. Saftig och smakrik burgare som du garanterat blir mätt på.

2 förpackningar svarta bönor, 380 gram

1 vitlöksklyfta

1 liten gul lök

1 ägg

1/2–1 tsk chipotlesås (rökt chilipepparsås, till exempel av märket Tabasco)

1/2 tsk liquid smoke (rökessens, kan uteslutas)

1/2 kruka koriander (spara lite till dekoration)

1/2 dl potatismjöl

1 tsk salt och generöst med nymald svartpeppar efter smak

Olivolja till stekning

Guacamole

2 stora väl mogna avokadofrukter

1 stor tomat

1/2 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 lime

1/2 kruka hackad koriander

1 tsk flingsalt

Dessutom

100 g romanticatomater

Olivolja till stekning

1 tsk crema di balsamico

1 liten påse rucola

1 rödlök, skalad och skuren i ringar

Majonnäs, hemgjord eller Hellmann’s

8 skivor rostat ljust bröd

1 Börja med guacamolen. Dela, kärna ur och gröp ur köttet från avokadon. Lägg det i en skål. Mosa grovt med en gaffel.

2 Dela, kärna ur och tärna tomatköttet. Skala och finhacka löken. Finriv vitlöksklyftan.

3 Blanda det med avokadoköttet och pressa i limesaften. Hacka koriandern och blanda i den och smaka av med salt.

4 Häll av bönorna i ett durkslag och skölj dem. Lägg dem i matberedare.

5 Skala och riv vitlöken och lägg i den. Skala och finhacka löken och lägg i den.

6 Knäck i ägget och tillsätt chipotlesås, liquid smoke och koriander.

7 Rör ihop till en grov smet. Låt gärna några bönor vara hela. Blanda i potatismjölet och salt och peppar.

8 Forma till fyra burgare med blöta ­händer och lägg på en blöt skärbräda.

9 Hetta upp en skvätt olja och stek cirka 2 minuter på var sida.

10 Dela och stek tomaterna mycket hastigt i lite olja. Salta och peppra och ringla över lite crema di balsamico och skaka pannan. Lägg upp tomaterna på ett fat.

11 Lägg en klick majonnäs på bröden, lägg på sallaten och burgarna och ­toppa med guacamole, rödlöksringar och ­stekta tomater. Garnera med resterna av ­koriandern och lägg på resterande bröd. Servera direkt.

Lasagne med linser och getost

4 portioner. Om du vill kan du hoppa över att ha i getost i såsen.

20 lasagneplattor

1 dl riven parmesanost

Eventuellt färsk oregano till dekoration

Getostsås

30 g smör

1 dl vetemjöl

6–7 dl mjölk

150 g färsk getost, ”Chavroux”

1 msk flytande honung

2 tsk vitvinsvinäger eller pressad citron

Salt och nymald vitpeppar

Linsröra

1 stor gul lök

2 vitlöksklyftor

1 gul eller röd spetspaprika

2 msk olivolja

2 tsk torkad rosmarin

2 tsk torkad oregano

3 msk tomatpuré

1 burk, 400 g körsbärstomater

1 förpackning, 380 g ekologiska linser, sköljda

1 tsk honung

Salt och nymald svartpeppar

1 Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en stor kastrull och vispa i mjölet. Späd med mjölken, lite i taget under ­vispning. Låt såsen sjuda 3–4 minuter på svag ­värme. Skeda i osten och vispa såsen så osten smälter. Smaka av med honung, vinäger, salt och peppar.

2 Skala och tärna lök och vitlök fint. Hacka paprikan. Hetta upp olivoljan i en stor kastrull och fräs grönsakerna varsamt utan att de tar färg. Tillsätt örter och ­tomatpuré och låt den fräsa med ett par minuter.

3 Häll i tomaterna och linserna. Mosa körsbärstomaterna lätt med en sked och låt det puttra ihop utan lock 5 minuter. Späd eventuellt med lite vatten. Smaka av med honung och ordentligt med salt och peppar.

4 Smörj en rektangulär form och lägg fyra lasagneplattor lite omlott i botten. Varva getostsås, linsröra, och lasagneplattor. Översta lagret ska vara getostsås.

5 Grädda ett steg under mitten av ­ugnen cirka 40 minuter. Strö på parmesan de ­sista 5 minuterna. Garnera gärna med fäsk oregano och servera med sallad.

Bakad blomkål med linssallad, blodapelsinvinägrett och västerbottensås

4 portioner. Härlig rätt som ser pampig ut att ställa fram på bordet.

1 stort blomkålshuvud

1–2 msk olivolja

2 dl små svarta puy- eller belugalinser

2 stora morötter

1 rödlök

1 msk olivolja + 1 tsk vitvinsvinäger

1 näve gröna blad, till exempel rucola, mangoldskott eller babyspenat

1 dl hasselnötter, grovhackade och lätt rostade i panna

Blodapelsinvinägrett

1/2 dl pressad blodapelsinsaft

2 msk finhackad schalottenlök

1 msk sötstark senap

1 dl olivolja

Västerbottenssås

3 dl gräddfil

1 dl riven västerbottensost

1 tsk flytande honung

Salt och nymalen svartpeppar

1 Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och ansa blomkålshuvudet och lägg det på en bakpappersklädd plåt.

2 Ringla över lite olivolja och salta och peppra ordentligt och baka det ett steg under mitten av ugnen i cirka 1 timme och 15 ­minuter, tills det är mjukt men spänstigt när du sticker i det med en provsticka. Det ska vara gyllenbrunt och fint i färgen.

3 Koka linserna enligt förpackningen och häll av eventuellt överblivet vatten.

4 Blanda ingredienserna till vinägretten.

5 Skala och hyvla morötterna på längden. Skala och strimla löken.

6 Lägg löken i en skål och häll över olja och vinäger. Krama lätt med rena händer.

7 Lägg under tiden gräddfilen i en liten kastrull och tillsätt osten. Rör eller vispa hela tiden medan du värmen upp det på medelvärme. Det får inte koka, då skär sig gräddfilen.

8 När osten är smält tillsätter du honung och smakar av med lite salt och peppar.

9 Lägg linserna på ett stort fat och toppa med hyvlad morot och rödlök. Salta och peppra. Häll över vingrätten.

10 Skär den bakade blomkålen i fyra ­stora klyftor och lägg på linssalladen.

11 Skeda över lite av ostsåsen och strö över de rostade nötterna. Garnera med lite gröna blad och servera omedelbart med resten av ostsåsen bredvid.