Det blir ingen husläkarjour på Löwenströmska

Region Stockholm drar nu tillbaka uppdraget för husläkarjouren i Upplands Väsby, som var tänkt som ersättare till Löwenströmskas närakut.

Löwenströmska sjukhuset

Löwenströmska sjukhuset

Foto: Jens Flyckt/arkivbild

Vård2019-11-13 14:30

Det var i somras som Region Stockholm beslutade att en husläkarjour med vård på kvällar och helger skulle öppnas i Väsby, när Löwets närakut flyttar till Sollentuna sjukhus under hösten, enligt Mitt i.  

Men nu blir det inte verklighet med en husläkarjour, enligt kommunledningarna i Sigtuna och Upplands Väsby. Orsaken: tre av fyra husläkaraktörer har sagt nej till Region Stockholms avtal och ersättningsmodell. Regionen har varit beredd att satsa nio miljoner kronor extra, men eftersom tre aktörer – Capio vårdcentral Väsby, Runby vårdcentral och Östra vårdcentralen – tackat nej så faller upplägget. 

Kommunledningarna i Sigtuna och Väsby uttrycker sitt missnöje i ett pressmeddelande och kräver en lösning av sina partivänner i regionen: "Detta ses som ett sviket vallöfte från regionen. När våra partier i valrörelsen gemensamt värnade om fortsatt akutvård på Löwet var budskapet från regionens företrädare väldigt tydligt och kunde inte misstolkas – verksamheten skulle vara kvar i någon form."

Regionsoppositionen från S och SD är också kritiska. 

"Det är väl att beklaga att moderaterna inte har kontroll över läget i regionen. Det här är inte första exemplet på att det skapas vita fläckar i vården," säger oppositionsregionråd Talla Alkurdi (S) till Mitt i. 

Sverigedemokraterna vill att uppdraget om att upprätta en husläkarjour vidgas till att omfatta även Sigtuna kommun, uppger Gabriel Kroon, gruppledare för SD i Region Stockholm till Mitt i. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!