• onsdag 29 mars 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Thåström Centrumbloggen Centrumbloggen
Vädersponsor:

Aktivister gripna på Forsmark

Omkring 15 aktivister från Greenpeace har gripits efter att flera aktivister tagit sig in på kärnkraftverket i Forsmark för att protestera under morgonen.

Mellan 20 och 30 aktivister från Greenpeace tog sig i morse in på kärnkraftverket i Forsmark. Miljöorganisationen kräver att riksdagsledamöterna röstar nej till ny kärnkraft vid omröstningen den 17 juni.

Flera av aktivisterna har ännu inte gett upp utan befinner sig fortfarande på området.

-Det är ganska lugnt, det är en mycket fredlig demonstration och allt gick helt odramatiskt, säger Christer Nordström, presstalesman på Uppsalapolisen.

Det är fortfarande oklart hur många personer som finns inne på området.

-Vi för en dialog med demonstranterna just nu och försöker lokalisera hur mycket folk som befinner sig där inne, säger Nordström.

Flera av aktivisterna vistades på taket på en av reaktorbyggnaderna där de höll upp banderoller. De var klädda i dräkter som symboliserar sol, vind och vatten, berättar Ludvig Tillman, en av aktivisterna och talesperson i energifrågor på Greenpeace, för TT.

Aktivisterna tog sig över två staket med hjälp av en gammal brandbil som de fått låna från Frankrike.

-Så fort vi kom in på området blev vi nedbrottade av vakter. Många lyckades ändå komma in och övriga får stanna utanför, säger Ludvig Tillman.
-Vi gör det här som protest mot att man vill ersätta de befintliga kärnkraftverken med ny kärnkraft. Riksdagen ska rösta om frågan på torsdag och vi är beredda att stanna här till dess, förklarar Tillman.

Flera aktivister kom till Forsmark i gummibåtar men ingen av dem lyckades ta sig över staketen.

Polisen larmades om Greenpeaceaktivisterna vid 08-tiden.

Polisen bekräftar att aktivisterna tog sig in genom att klättra över staketet.

Forsmarks kommunikationschef Claes-Inge Andersson understryker att aktionen är helt fredlig och att det inte är någon fara för kärnkraftverkets säkerhet.

-Definitivt inte. De är inte ute efter att skada anläggningen, de är bara ute efter att protestera mot ett riksdagsbeslut.

Ledningen på Forsmark höjde på förmiddagen säkerheten efter aktivisternas intrång. I praktiken betyder det bland annat att bevakningen av anläggningen skärptes.

-Aktivisterna är inte inne i någon av anläggningens vitala delar och det är så vårt fysiska skydd är uppbyggt. Det ska förhindra och fördröja intrånget i driftsanläggningen, säger Claes-Inge Andersson.
-Om de kan ta sig över ett enstaka staket är en sak, men de ska inte kunna komma in i de vitala delarna.

"Att ersätta de befintliga kärnkraftverken med ny kärnkraft är att begå ett historiskt misstag. Förnybar energi är ett fullt realistiskt, konkurrenskraftigt alternativ som dessutom innebär att man slipper miljöfarlig uranbrytning och radioaktivt avfall som måste isoleras från människor och natur i över 100 000 år", uppger Greenpeace i ett pressmeddelande.

 
 
Annons