Mellan 20 och 30 aktivister från Greenpeace tog sig i morse in på kärnkraftverket i Forsmark. Miljöorganisationen kräver att riksdagsledamöterna röstar nej till ny kärnkraft vid omröstningen den 17 juni.

Flera av aktivisterna har ännu inte gett upp utan befinner sig fortfarande på området.

Det är fortfarande oklart hur många personer som finns inne på området.

Flera av aktivisterna vistades på taket på en av reaktorbyggnaderna där de höll upp banderoller. De var klädda i dräkter som symboliserar sol, vind och vatten, berättar Ludvig Tillman, en av aktivisterna och talesperson i energifrågor på Greenpeace, för TT.

Aktivisterna tog sig över två staket med hjälp av en gammal brandbil som de fått låna från Frankrike.

Flera aktivister kom till Forsmark i gummibåtar men ingen av dem lyckades ta sig över staketen.

Polisen larmades om Greenpeaceaktivisterna vid 08-tiden.

Polisen bekräftar att aktivisterna tog sig in genom att klättra över staketet.

Forsmarks kommunikationschef Claes-Inge Andersson understryker att aktionen är helt fredlig och att det inte är någon fara för kärnkraftverkets säkerhet.

Ledningen på Forsmark höjde på förmiddagen säkerheten efter aktivisternas intrång. I praktiken betyder det bland annat att bevakningen av anläggningen skärptes.

"Att ersätta de befintliga kärnkraftverken med ny kärnkraft är att begå ett historiskt misstag. Förnybar energi är ett fullt realistiskt, konkurrenskraftigt alternativ som dessutom innebär att man slipper miljöfarlig uranbrytning och radioaktivt avfall som måste isoleras från människor och natur i över 100 000 år", uppger Greenpeace i ett pressmeddelande.