• måndag 24 april 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Expensive Utbytesbloggen Uppsala Utbytesbloggen Uppsala
Vädersponsor:

Breivik kall när morden beskrevs

Åklagaren beskrev med ohygglig detaljrikedom hur varje enskilt offer mördades av Anders Behring Breivik den 22 juli i fjol, men massmördaren rörde inte en min när rättegången mot honom började i dag i Oslo.

-Jag erkänner handlingarna, men jag erkänner mig inte straffskyldig. Jag åberopar nödvärn, säger Breivik på en fråga från rättens ordförande hur han ställer sig till åtalet.

Gärningsbeskrivningarna var så obehagliga att norska medier, av hänsyn till de drabbade, gång på gång kort stängde av ljudet i sina direktsändningar när åklagaren Inga Bejer Engh gjorde sin sakframställan. Gång på gång tog åklagaren små pauser och drack vatten.

Hon började med att gå igenom hur terrordådet i Oslo gick till.

-Bomben exploderar 15.25 med våldsam kraft och satte ett stort antal personer i livsfara, sade Bejer Engh och gick sedan igenom offren en efter en - var de befann sig, när de dog och hur de dog.
-Han dog omedelbart av massiva skador i magen och buken, löd beskrivningen av det sjunde dödsoffret.

Breivik, i mörk kostym och slips, visade åtminstone inte utåt om han var berörd. Han tittade mest ned i sina papper, där han satt mellan advokaterna Geir Lippestad och Vibeke Hein Bära framför en skottsäker ruta i den specialbyggda salen i Oslo tingsrätt.

Åklagaren fortsatte med beskrivningar av samtliga mord på Utöya.

Framför TT:s utsände i rättssalen tittade Trond Henry Blattman tyst framför sig medan gärningsbeskrivningen av mordet på hans son Torjus läses upp: skjuten i huvudet.

Formuleringen "genom huvudet" återkom i nästan alla gärningsbeskrivningar. Men de visar också att Breivik sköt sina offer i ryggen om de försökte fly undan. Totalt dödades 77 personer i Oslo och på Utöya. 119 namn finns i åtalet.

Tio personer blev ihjälskjutna på den stig som kallas Kärleksstigen. Många blev skjutna i slänten nedanför Kärleksstigen. "Han befann sig i översta delen av slänten nedanför Kärleksstigen och blev skjuten fyra gånger", läste Bejer Engh om en ung man född 1992.

Strax innan hade Breivik anlänt till domstolen i en bepansrad bil från Ila-fängelset. När han klev in i rättssalen tog vakterna av honom handfängslet. Då tog massmördaren genast tillfället i akt och gjorde en högerextrem hälsning. Den genomfördes snabbt med knuten näve hela vägen, från vänster brösthalva till rakt sträckt höger arm.

Han förklarade sedan att han inte erkänner rätten eftersom den "styrs av politiska partier som stöder mångkulturalism".

Rättens ordförande, domaren Wenche Elisabeth Arntzen, frågade Breivik om hans namn, ålder och utgick från att uppgiften att han är arbetslös är korrekt. Men det stämmer inte, hävdade Breivik.

-Jag är skribent och arbetar från fängelset.

Medieuppbådet var enormt. 850 journalister från hela världen är ackrediterade och följer förhandlingen i salen och i andra rum via tv-skärmar.

John Hestnes, medlem av Stödgruppen för offren efter terrordåden den 22 juli, var en av de första som släpptes in i salen.

-Jag är spänd, väldigt spänd över att se honom för första gången. Det bli speciellt, sade han om stunden då Breivik skulle komma in i lokalen.

Norska mediers rapportering inför rättegångsstarten präglas av en bävan och förväntan, om att konfronteras med massmördaren Breivik men också om tillfredsställelsen och rentav hämnden av att se honom dömas.

-Vi måste förbereda oss på att bli provocerade långt in i ryggmärgen, sade Eskil Pedersen, ledare för Arbeiderpartiets ungdomsförbund AUF, som också kom till domstolen.

Den 33-årige Breivik har erkänt allt. Huvudfrågan är om han straffrättsligt tillräknelig eller inte. Två rättspsykiatriska utredningar har kommit fram till olika slutsatser.

 
 
Annons