John Brennan, president Barack Obamas kandidat till ny CIA-chef, har frågats ut av amerikanska åklagare som undersöker obehöriga läckor till medier, enligt senatens underrättelseutskott.

Brennan bekräftar att han ställt upp frivilligt för att svara på frågor om läckor som gäller cyberangrepp mot Iran och omintetgjorda planer på ett bombangrepp som knutits till al-Qaida-anhängare i Jemen.

Den 57-årige Brennan väntas få många svåra frågor om hemliga avrättningar, förhörsmetoder och USA:s drönarkrig när senaten i dag överväger honom som ny chef för underrättelsetjänsten CIA.

Brennan är Obamas antiterror-rådgivare, och står bland annat bakom USA:s drönarkrig mot al-Qaida. Han väntas få grönt ljus både från den kommitté som frågar ut honom och senaten i stort.

Brennan seglade upp som en möjlig kandidat till posten redan 2008, men drog sig tillbaka efter att människorättsaktivister protesterat mot hans uttalanden om CIA:s "förbättrade förhörstekniker", däribland den drunkningslika tortyrmetoden waterboarding.