• tisdag 25 april 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Ingen tränare i J20 - än: "Inte det viktig... Rinkside Rinkside
Vädersponsor:

Fem anhållna för internatmisshandel

Fem elever vid riksinternatskolan Sigtuna Humanistiska läroverk har anhållits misstänkta för grov misshandel. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska eleverna ha kränkt och misshandlat en skolkamrat.

Polisen i norrort bekräftar för TT att fem personer, alla unga män födda 1992, 1993 och 1994, sitter anhållna och att en förundersökning pågår.

Mer än så kan polisen inte säga och inte heller åklagaren vill säga något om händelsen.

-Jag kan inte säga någonting om någonting, för det är första dagen vi håller på. Alla människor som ska höras är inte hörda än, säger åklagare Yngve Rydberg till TT.

Skolchef Kent Edberg bekräftar att eleverna har anhållits, men vill inte berätta något mer om själva händelsen.

-Av integritetsskäl och av omsorg om alla våra elever så kan jag inte kommentera det här ytterligare, säger han till TT.

Skolan betraktar detta som ett enskilt fall framhåller Edberg och han säger att det var skolan som gjorde en polisanmälan.

-Ett brott på SSHL (Sigtunaskolan humanistiska läroverk) ska hanteras som ett brott i samhället. När vi då får sådana indikationer som vi inte kan hantera inom skolans regelverk, då gör vi en polisanmälan. Det har vi alltid gjort och det kommer vi att fortsätta att göra. Sedan är det oerhört tragiskt när sådant här händer och när det händer i den egna familjen så är det ännu tråkigare.

TT: Kommer det hända något speciellt på skolan nu, med anledning av det här?

-Givetvis måste vi hantera den här situationen, men exakt hur det vet jag inte.
-Sedan kommer det också ligga till grund för vårt fortsatta arbete när det gäller att jobba med likabehandlingsplaner, mot mobbning, översitteri och pennalism - det som alla skolor egentligen har att jobba med. Det är bara det att hos oss som en internatskola är eleverna ännu mer utsatta och sårbara - därför är det här oerhört viktigt för oss.

I slutet av förra året riktade Skolinspektionen kritik mot samtliga tre riksinternatskolor - Sigtuna, Gränna och Lundsberg. Så sent som i mars i år kom Sigtunaskolans formella svar på kritiken och skolchefen, Kent Edberg, hävdade då bestämt att någon kamratfostran inte förekommer på skolan:

-Kamratfostran är ett skällsord hos oss, sade Edberg till TT då.

Angående den nu aktuella händelsen säger en källa till aftonbladet.se att det rör sig om grovt våld och pennalism.

 
 
Annons