• söndag 23 april 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Kyckling, jordnötssås och wokade grönsaker Malins matblogg Malins matblogg
Vädersponsor:

Franska trupper intar rebellfäste

Franska trupper har intagit Kidal, islamistrebellernas sista stora fäste i norra Mali.

Samtidigt ger Sveriges regering Försvarsmakten i uppdrag att delta i EU:s militära träningsinsats i landet.

Minst två maliska soldater dödades i dag när deras fordon körde på en landmina mellan Douentza och Hombori, två av de städer som återtogs från islamistrebellerna under förra veckan, uppger en anonym säkerhetskälla för AFP.

Franska källor uppger att intagandet av Kidal markerar slutpunkten i den första fasen av de franska truppernas uppdrag i Mali, att driva bort de islamistiska väpnade grupperna från landet.

Den andra fasen innebär att tusentals afrikanska soldater stationeras i området inför nästa fas som går ut på att röka ut islamisterna från sina tillhåll i öknen.

Under tiden som Frankrikes och Malis styrkor stormar fram i områden som islamistiska rebeller har behärskat planerar FN:s säkerhetsråd för att inleda samtal de närmaste dagarna om en fredsstyrka i Mali.

De soldater som grannländer har skickat in i landet bildar troligen en gemensam FN-trupp efter beslut av säkerhetsrådet, uppger diplomater.

600 togolesiska soldater har anlänt till Mali för att stöda de franska och maliska styrkorna.

Sammanlagt 8 000 afrikanska soldater väntas komma för att stötta Malis armé.

FN-folk säger att planeringen för en FN-styrka inleddes redan innan Frankrike grep in.

Sveriges regering beslutade i dag om att ge i uppdrag till Försvarsmakten att delta i EU:s militära träningsinsats i Mali. Under maximalt 15 månader ska 10-15 militära instruktörer finnas på plats i Mali för att bidra med utbildning och träning av Malis försvarsmakt.

Försvarsminister Karin Enström säger till TT att de förmodligen kommer att placeras i södra Mali.

-EU har tittat på södra Mali, i ett så lugnt område som möjligt, för att just kunna utbilda de maliska styrkorna. Man ska inte vara ute operativt på fält eller i några konfliktområden.

Kostnaden för instruktörerna delas mellan Försvarsmakten och UD. Sedan tidigare har Sverige även fattat beslut om att bidra med ett transportflygplan till Afisma, den FN-beslutade styrka som ska sättas in för att stabilisera Mali under ledning av det västafrikanska samarbetsorganet Ecowas.

Enström utesluter inte att den svenska insatsen kan komma att växa, allt beroende på pågående diskussioner i EU.

-Det vi nu har enats om är detta: flygtimmar till Afisma, och de här maximalt 15 personerna under 15 månader, säger Enström till TT.
 
 
Annons