Även svenska sjö- och flygräddningen bekräftar på sin hemsida att ett svenskt förband på Storglaciären påträffat ett antal föremål. Det rör sig om ett vadderat föremål samt ett kardborreband - allt indränkt i fotogen. Föremålen har fotograferats och bilderna har skickats till norska försvaret.

Vi söker fortfarande kontakt med de norska markförbanden, och kan därför inte bekräfta vad de gjort för iakttagelser.

Norske försvarschefen Harald Sunde säger till NRK att svensk räddningspersonal har hittat vrakrester som luktar flygbränsle.

-Ja, den svenska räddningsledningen har förklarat området som haveriplats baserat på dessa fynd.
-Vi har fått uppgifter från ett svenskt räddningsteam att det luktar fotogen av vrakresterna. Vi har också fått uppgifter från vårt eget team om att de kan se vrakdelarna, säger Sunde till NRK.

Storglaciären ligger i Tarfaladalen på östra sluttningen av Kebnekaise och är runt 3,5 kilometer lång och någon kilometer bred. Den sträcker sig från 1 700 meter ned till cirka 1 150 meter över havet.

Norska TV 2 är på plats vid foten av Kebnekaise. Deras team har träffat en grupp turister som hörde en kraftig smäll i området i torsdags.

-Det var ett kraftigt ljud. Som en stor explosion eller en lavin, men vi kunde inte se något, säger Josiuz Tutet till tv-kanalen.

Det saknade Herculesplanet är ett norskt militärplan med fem personer ombord. Planet försvann i går eftermiddag. Inga signaler från planets nödsändare har uppfattats.

-Av någon anledning har den inte gått i gång. Antingen var kraschen så hård eller så olycklig så att den blev försatt ur funktion, alltså krockskadades den också. Sedan finns det också nödsändare i flytvästarna men de fordrar att man utlöser dem för hand och då måste man vara vid medvetande, säger Bengt-Olov Hammarlöf på Sjö- och flygräddningscentralen.

De saknade officerarna är bland de mest erfarna i norska försvaret säger försvarschefen Harald Sunde till NTB.

-Det var ett manskap ombord på fyra personer och en extra officer. Uppdraget var att flyga från Evenes till Kiruna, hämta materiel och personal och flyga tillbaka till Norge, säger han.

Planet deltog i den norska försvarsmaktens övning Cold Response som genomförs i Nordnorge mellan 12 och 21 mars. I övningen deltar ett stort antal inbjudna länder. Totalt deltar cirka 16 000 soldater från 15 länder.

Hercules C-130 J är ett transportflyg som tillverkas av amerikanska Lockheed Martin. Planet har fyra turbopropmotorer. Vingspannet är 40,4 meter.