• onsdag 26 april 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Bankvinsterna ok, tycker vi Ledarloggen Ledarloggen
Vädersponsor:

Haveriarbetet avslutas på Kebnekaise

Haverikommissionen avslutar i dag arbetet med att samla ihop delar från det kraschade norska Herculesplanet i Kebnekaisemassivet.

Samtidigt kommer de vrakdelar som samlats ihop att visas upp för första gången.

Det sker nu på förmiddagen vid en pressvisning i Kiruna där representanter för Statens haverikommission, polisen och det norska försvaret kommer att delta.

-Bland annat kommer fem-sex norska medier att vara med, säger Agne Widholm som leder haveriutredningen.

Det är nu drygt fyra veckor sedan det norska Herculesplanet kraschade mot en bergvägg i Kebnekaisemassivet och fem personer omkom.

Cirka åtta ton vrakdelar har samlats ihop på haveriplatsen sedan dess.

De så kallade svarta lådorna har inte hittats, men haverikommissionen tror att det ska gå att fastställa olycksorsaken utan dem.

-Jag tycker att vi börjar få en ganska klar bild av vad som hänt, säger Agne Widholm.

Det som återstår att göra på haveriplatsen under de närmaste dagarna är att återställa området så det inte finns risk för att vrakdelar rutschar ner från den övre delen av Rabots glaciär och skadar någon längre ned.

-I princip tror jag att allt kommer att vara avslutat där på söndag, säger Agne Widholm.

Sökandet efter de svarta lådorna på haveriplatsen kommer eventuellt att återupptas i slutet av sommaren, när snösmältningen ökat chanserna att hitta dem.

Haveriområdet har varit avlyst för allmänheten sedan de första vrakdelarna hittades några dagar efter kraschen den 15 mars. En del av avlysningen togs bort den här veckan, men till Rabots glaciär och en del av toppkammen mellan Kebnekaises toppar råder tillträdesförbud till och med den 15 april.

Haverikommissionen anser att avlysningen bör förlängas.

-Det finns vissa risker för allmänheten i området på många sätt, faktiskt, det finns explosivt materiel på planet som vi inte hittat, det finns tryckbehållare, krutpatroner, det kan finnas skadade däck som exploderar i vårsolen, säger Agne Widholm, haverikommissionens utredningsledare.
 
 
Annons